• Buradasın

    9. Sınıf Matematik 2. Dönem Yazılı Hazırlık Dersi

    youtube.com/watch?v=Dz-2CKiMZAU

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Selim Hoca tarafından sunulan 9. sınıf matematik dersinin yazılı sınavına hazırlık içeriğidir. Öğretmen, öğrencilere interaktif bir şekilde ders anlatmaktadır.
    • Video, 2. dönem yazılı sınavına hazırlık için çeşitli konuları kapsamaktadır. İçerikte eşlik, benzerlik, Pisagor ve Öklid bağıntıları, üçgenler, algoritma, akış şeması, düğüm problemleri, istatistik (medyan, mod, aritmetik ortalama, çeyrekler açıklığı, kutu grafiği) ve olasılık konuları ele alınmaktadır. Her konu adım adım açıklanmakta ve örnek sorular çözülmektedir.
    • Videoda ayrıca robot seçimi için akış şeması, çizginin çizilebilir durumunu belirleme, istatistiksel kavramların hesaplanması ve bileşik olmayan olayların olasılığı gibi pratik uygulamalar da bulunmaktadır. Öğretmen, pazar akşam 8'de canlı yayında öğrencilerin anlamadığı konuları tekrar edeceğini belirtmektedir.
    9. Sınıf Matematik Yazılı Hazırlığı
    • 9. sınıf matematik 2. dönem 2. yazılı için yüksek puanlar almak için iki çalışma ve üç sürpriz çalışma sunulacak.
    • Konu anlatımları, tekrarlar ve senaryo yazıları hazırlanmış olup, videoyu beğenip abone olmak Selim Hoca'ya destek olmak için önemlidir.
    • 10. sınıfa geçişte tamamen ücretsiz konu anlatımları yapılacaktır.
    00:34Senaryo Planı
    • İki senaryo hazırlanmış olup, biri cumartesi günü, diğeri yarın yayınlanacak ve birbirlerini tamamlayacak.
    • Her senaryoda farklı soru kalıpları bulunacak ve pazar akşam 8'de canlı yayında anlamadığınız konular tekrar edilecektir.
    • Birinci senaryoda eşlik, benzerlik, Pisagor ve Öklid kazanımları ele alınacaktır.
    01:30Eşlik Sorusu Çözümü
    • Eşlik sorusunda A, B, C ve C, D üçgenlerinde üç açıya eşitlik verilmiş ve A ile C'nin eşit olduğu belirtilmiştir.
    • Eşlik sorularında önce eşliği yakalamak gerekir, bu örnekte üç açıya eşitlik verilmiş ve açılara isim verilmiştir.
    • Üçgenlerin açıları toplamı 180 derece olduğundan, doğrusallık durumunda açıların toplamı 180 derece olmalıdır.
    • Üçgenlerin açıları eşit olduğundan benzerlik oranı 1'dir ve bu üçgenler birbirleriyle eşittir.
    • Eş üçgenlerde aynı isimli açıların karşılarındaki kenarlar eşittir, bu nedenle BD uzunluğu 11 birim olarak bulunmuştur.
    04:15Benzerlik Problemi Çözümü
    • Öğretmenlerin yüksek puan almak için klasik veya yeni nesil sorular sorabileceği belirtiliyor.
    • Paralellik varsa benzerlik vardır prensibi kullanılarak, üçgenlerde benzerlik oranı 4/7 olarak hesaplanıyor.
    • Benzerlik oranı kullanılarak AD uzunluğu 35/3 olarak bulunuyor.
    06:20Öklit Bağıntısı Problemi
    • Dik üçgende dikten dik inildiğinde kullanılan Öklit bağıntısı: Yüksekliğin karesi, ayırdığı parçaların çarpımına eşittir (h² = p × k).
    • Öklit bağıntısının diğer bağlantıları: Dik kolun karesi, kendi bölümündeki parçayla tamamının çarpımına eşittir (a² = p × (p+k) ve b² = k × (p+k)).
    • Verilen problemde Öklit bağıntısı kullanılarak AC uzunluğu 6²√3 olarak bulunuyor.
    11:12Pisagor Bağıntısı Problemi
    • Dik üçgenlerde Pisagor bağıntısı kullanılarak a, b ve x değerleri hesaplanıyor.
    • İlk Pisagor bağıntısıyla a = √91, ikinci Pisagor bağıntısıyla b = 10 bulunuyor.
    • Üçüncü Pisagor bağıntısıyla x = √51 olarak hesaplanıyor.
    13:20Algoritma Problemi
    • Algoritma sorularında verilen algoritmadaki işlemler yapılabilir veya algoritma yazdırılabilir.
    • Robot yarışması için işlemci hızı, pil ömrü ve sensör hassasiyeti değerlerine göre seçim yapılacak.
    • Robotların işlemci hızı x, pil ömrü y, sensör hassasiyeti z ile gösterilecek ve akış şeması kullanılarak hangi robotların seçildiği belirlenecek.
    14:40Robot Seçim Akış Şeması
    • Akış şemasında işlemci hızı (x), pil ömrü (y) ve sensör hızı hassasiyeti (z) değişkenleri tanımlanmıştır.
    • Robotun seçilebilmesi için işlemci hızı 1'den büyük eşit ve 1/3'ten küçük eşit, pil ömrü 25'ten büyük eşit ve 45'ten küçük eşit, sensör hassasiyeti 140'tan büyük eşit olmalıdır.
    • Bu üç şartı sağlayan robotlar seçilir, herhangi bir şartı sağlamayan robotlar seçilemez.
    16:46Robotların Değerlendirilmesi
    • Alfa robotu işlemci hızı 1, pil ömrü 38 ve sensör hassasiyeti 145 olduğundan üç şartı da sağladığı için seçilir.
    • Beta robotu işlemci hızı 1,20 olduğundan ilk şartı sağladığı için pil ömrü 48 olduğundan ikinci şartı sağlamadığı için seçilemez.
    • Gama robotu işlemci hızı 1,3 olduğundan ilk şartı sağlamadığı için seçilemez.
    • Delta robotu işlemci hızı 1,1, pil ömrü 41 olduğundan ikinci şartı sağladığı ancak sensör hassasiyeti 137 olduğundan üçüncü şartı sağlamadığı için seçilemez.
    • Sigma robotu işlemci hızı 1,20, pil ömrü 34 olduğundan ikinci şartı sağladığı ve sensör hassasiyeti 159 olduğundan üçüncü şartı da sağladığı için seçilir.
    20:23Çizgilerin Çizilebilirliği
    • Bir çizginin çizilebilirliği için başlangıç noktası belirlenip, kalem hiç kaldırılmadan her ayrıttan bir kez geçip başlangıç noktasına dönmek gerekir.
    • Çizgilerin çizilebilirliğini belirlemek için düğümlerin dereceleri (bir düğümden kaç tane ok çıktığı) hesaplanır.
    21:11Düğümlerin Derecesi ve Çizilebilirlik
    • Düğümlerin derecesi, düğüme çıkan ok sayısına eşittir.
    • Eğer bütün düğümlerin derecesi tek sayı ise, başlangıç noktasından bitiş noktasına dönebiliriz.
    • Eğer bütün düğümlerin derecesi çift sayı ise, başlangıç noktasından bitiş noktasına dönebiliriz.
    25:45İstatistik Soruları
    • İstatistikte yorum sorusu ve hesap sorusu gelebilir.
    • Veri grubu için medyan, mod, aritmetik ortalama, çeyrekler, açı ve kutu grafiği bulunabilir.
    • Medyan, veri grubunun ortasındaki sayıdır; çift sayıda veri olduğunda ortadaki iki sayının aritmetik ortalamasıdır.
    27:32Mod ve Aritmetik Ortalama
    • Mod, veri grubunda en çok tekrar eden sayıdır; tekrar eden sayı yoksa mod yoktur.
    • Aritmetik ortalama, verilerin toplamının veri adedine bölünmesiyle bulunur.
    • Çeyrekler açıklığı, üst çeyrekten alt çeyreği çıkararak hesaplanır.
    29:18Çeyrekler ve Kutu Grafiği
    • Çeyrekler, medyandan sonra alt ve üst çeyrek olarak ayrılır.
    • Alt çeyrek, medyanın sol tarafındaki terimlerin medyanıdır.
    • Üst çeyrek, medyanın sağ tarafındaki terimlerin medyanıdır.
    31:33Kutu Grafiği Çizimi
    • Kutu grafiği çizerken önce en küçük ve en büyük değerleri bulup grafiğin uçlarına yerleştiriyoruz.
    • Medyanı bulup grafiğin ortasına yerleştiriyoruz.
    • Alt çeyreği ve üst çeyreği bulup grafiğe ekliyoruz, sonra en büyük ve en küçük değerleri birleştirerek kutuyu tamamlıyoruz.
    33:36Değişebilirlik Türleri
    • Değişebilirlik türleri dört türdür: ölçümden kaynaklı, doğal ortamdan kaynaklı, müdahaleden kaynaklı ve örneklemden kaynaklı.
    • Ölçümden kaynaklı değişebilirlik, sorunun içerisinde kronometre, baskül, uzunluk ölçüsü gibi ölçüm araçları varsa söz konusudur.
    • Doğal ortamdan kaynaklı değişebilirlik, farklı bölgeler, şehirler, odalar gibi ortam değişikliklerinden kaynaklanır.
    • Müdahaleden kaynaklı değişebilirlik, oksijen verme, güneşe koyma gibi müdahalelerden kaynaklanır.
    • Örneklemden kaynaklı değişebilirlik, seçilen gruba göre değişen sonuçlardan kaynaklanır.
    37:45Nokta Grafiği ve İstatistiksel Ölçümler
    • Nokta grafiği çizerken önce puanların kaç kez tekrar ettiği tablosu yapılır.
    • Berkay'ın notlarından oluşan veri grubunun modu (en çok tekrar eden değer) 5'tir.
    • Berkay'ın notlarından oluşan veri grubunun medyanı 5'tir çünkü 10 terimin medyanı 5 ile 5'in toplamının yarısıdır.
    41:18Olasılık Problemi Çözümü
    • Bileşik olmayan olayların olasılığı konusu, kitapta en çok soru sorulan konulardan biridir.
    • Bir halk eğitim merkezindeki kursların günleri ve türleri verilmiş: pazartesi günü yağlı boya, futbol ve bağlama; salı günü ebru, basketbol ve gitar; çarşamba günü grafiti, voleybol ve keman.
    • Kerem'in yalnızca bir kursa gittiği ve pazartesi günü veya spor kurslarından birine gitme olasılığı hesaplanacak.
    42:11Olasılık Hesaplama Yöntemi
    • Soru iki şekilde çözülecek: tablodan çözüm ve işlemlerle çözüm.
    • "Veya" kelimesi varsa olasılık hesaplaması için, her iki durumun olasılıkları toplanıp, ikisinin birden yapılması durumu çıkarılır.
    • Tüm durum 9 kurs, pazartesi günü 3 kurs olduğu için pazartesi günü gitme olasılığı 3/9'dur.
    43:19Olasılık Hesaplama Detayları
    • Spor kursu 3 tane olduğu için spor kursuna gitme olasılığı 3/9'dur.
    • Pazartesi ve spor kursuna gitme olasılığı 1/9'dur çünkü hem pazartesi hem spor kursuna gitme durumu iki kez sayılmıştır.
    • Sonuç olarak, pazartesi günü veya spor kursuna gitme olasılığı 5/9'dur.
    44:53Dersin Sonu ve Gelecek Planları
    • Senaryo 2 için de güzel sorular çözülecek ve yazına hazırlık yapılacak.
    • Olasılık soruları ya bir senaryodaki gibi ya da bu soru gibi gelecek, tüm soru tiplerine hazır olunacak.
    • Yarın ve canlı yayında görüşmek üzere veda ediliyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor