Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir eğitmen tarafından sunulan 8. sınıf öğrencileri için hazırlanmış matematik deneme sınavının çözüm anlatımını içeren eğitim içeriğidir. Eğitmen, Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yayınladığı 40 soruluk deneme sınavını adım adım çözmektedir.
- Videoda toplam 20 soru çözülmekte olup, pozitif çarpan sayısı, aralarında asal sayılar, asal çarpanlar, EBOB, ondalık sayılar, devirli ondalık sayılar, üslü ifadeler, denklem çözme, bilimsel gösterim, grafik yorumlama, şirket bütçesi, karekök hesaplamaları, meyve fiyatları, makandaki cisimlerin konumları ve arsa ölçüleri gibi çeşitli matematik konuları ele alınmaktadır.
- Eğitmen, her soruyu detaylı bir şekilde çözmekte ve doğru cevapları açıklamaktadır. Video sonunda eğitmen, kalan 20 sorunun çözümünü yarın yapacağını belirtmektedir. Ayrıca öğrencilere soruların PDF'sinin videonun altına bırakılacağı bilgisi de verilmektedir.
- 00:01Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü Deneme Sınavı Çözümü
- Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 8. sınıf öğrencileri için yayınlamış olduğu deneme sınavı çözülecek.
- Deneme sınavında 40 soru var ve bu videoda 20 adet soru çözülecek.
- Soruların PDF'nin linki videonun altına bırakılacak, öğrenciler indirip çözebilirler.
- 00:24Taş Parçalama Problemi
- K vanası sayesinde yere düşmeden duran taşlar, çekiç yardımıyla kırılıp üzerinde yazan ağırlığın pozitif çarpan sayısı kadar parçaya ayrılıyor.
- 30 gramlık bir taş düşerse çekiç ile kırılarak 8 parçaya ayrılacaktır çünkü 30'un 8 pozitif çarpanı var.
- En çok parçaya ayrılan taşın üzerinde yazan ağırlık 72 gramdır çünkü 72'nin 12 pozitif çarpanı var.
- 02:40Sınıf Öğrenci Sayısı Problemi
- 20 kişilik bir sınıfta bulunan erkek öğrencilerin sayısı ile kız öğrencilerin sayısı aralarında asaldır.
- Erkeklerin kızlara göre konumu ve kızların erkeklere göre konumu için 8 farklı durum vardır.
- Cevap A seçeneğidir.
- 04:43Robot Yol Haritası Problemi
- Mete öğretmen öğrencilerinin oluşturduğu robota yol haritası için sırasıyla verilen konumlar inceleniyor.
- 72 sayısının en büyük asal çarpanı 3 olduğu için robot 3 birim yukarı ilerler.
- 18 ve 27 sayıları aralarında asal olmadığı için robot 2 adım sola gider ve cevap B seçeneğidir.
- 06:11Telefon Paketleme Problemi
- Bir telefon satıcısına ait A markadan 156, B markadan 144 telefon vardır ve eşit miktarlarda gruplara ayrılıp farklı renkli kutularda paketleniyor.
- Telefonların paketlenmesi için en az 62 lira ödenmesi gerekiyor.
- Cevap A seçeneğidir.
- 08:51Ondalık Sayılar Problemi
- Tabloda birinci satıra ve ikinci satıra devir ondalık sayılar yazılmıştır.
- Aynı rakamlar ikinci kez alt alta denk gelme sırası 15. sırada olur.
- Cevap 15. sırada olur.
- 10:31Fotoğraf Çerçevesi Problemi
- Sümeyye, dikdörtgen şeklindeki fotoğraf çerçevesinin iç kısmını A, B ve C olmak üzere üç adet dikdörtgensel bölgeye ayırmıştır.
- Bu üç bölgenin kısa ve uzun kenarları aralarında asal, çerçevenin en dış kısmındaki kenarların uzunlukları da tam sayıdır.
- Çerçevenin en dış kısmının çevresi en az 30 santim olarak hesaplanmıştır.
- 12:05Ters Yönde Dönen Saatler
- Sol tarafta verilen saat akrep ve yelkovanları normal saatin aksine ters yönde dönmektedir.
- Sağ tarafta verilen saat akrep ve yelkovanları normal duvar saati gibi saat yönünde dönmektedir.
- Her iki saatte de üçüncü kez aynı saati gösterdiklerinde akrep ve yelkovan 9 ve 12 sayılarının üzerinde olur.
- 14:24Çeşitkenar Çokgen Problemi
- Kenar uzunlukları metre cinsinden 54'ün tam sayı çarpanları olan çeşitkenar bir çokgen sorulmaktadır.
- 54'ün çarpanları 1, 2, 3, 4, 6, 9, 18, 54 olup toplam 8 tane çarpanı vardır.
- Çeşitkenar çokgenin en fazla 8 kenarı olabilir, bu nedenle 9gen olamaz.
- 15:24Musluk ve Kova Problemi
- A musluğundan 5 litrelik kovasına saniyede 504 milim su akmakta, B musluğundan 10 litrelik kovasına saniyede 10² milim su akmaktadır.
- A kovası tam dolduğu anda (40 saniye) iki musluk otomatik olarak kapatılıyor.
- Musluklar kapandığında B kovasının 5/3'ü boş kalmış olur.
- 17:12Ondalık Sayılar ve Çözümlenmiş Hal
- Gökhan hoca 2059 sayısını yazarak öğrencilerden rakamların arasına virgül koyup ondalık sayılar oluşturmasını istemiştir.
- Öğrencilerin oluşturdukları ondalık sayıların çözümlenmiş hali arasında 2,9, 29, 205,9 gibi seçenekler olabilir.
- Çözümlenmiş hali olmayan seçenek D seçeneğidir.
- 19:01Bilye Kutusu Problemi
- Dört kutunun üzerinde 250 kg, 2^(x+1) kg, 2^(x-1) kg ve 450x kg yazmaktadır.
- 250 kg yazan kutuda 6 bilye olduğuna göre, diğer kutularda bulunan bilye sayıları hesaplanmıştır.
- Yüksel'in açtığı kutularda bulunan toplam bilye sayısı 57'dir.
- 20:57Oktay ve Yusuf'un Soru Çözme Problemi
- Oktay ile Yusuf'un bir gün boyunca çözdükleri soru sayıları eşittir.
- Oktay'ın doğru sayısı Yusuf'un doğru sayısının 356 katı, Yusuf'un yanlış sayısı Oktay'ın yanlış sayısının küpü kadardır.
- Oktay'ın bir gün içinde çözdüğü soru sayısı 520'dir.
- 23:41Anahtar Asacak Tasarımı
- Zeynep, kare biçimindeki tahta parçasının etrafını yıldız işaretleri ile süsleyerek farklı boyutlarda anahtar asacakları tasarlıyor.
- Çakılı çivi sayısı ile işaretli yıldız sayısının eşit olabilmesi için çakılması gereken en az çivi sayısı 256'dır.
- 25:08Kumbara Problemi
- Arya'nın kumbarasında 5^11 tane 1 lirası, 2^10 tane 5 lirası, 5^9 tane 10 lirası ve 8 tane 20 lirası vardır.
- Kumbaradan çıkarılan 1 TL'lik ve 10 TL'lik paraların toplamı ile 5 TL'lik ve 20 TL'lik paraların toplamının çarpımı 12 basamaklıdır.
- 27:19Bilimsel Gösterim Problemi
- Bilimsel gösterimin tanımı yapılmış ve bazı uzunluk birimleri ile metre cinsinden karşılık verdikleri değerleri gösterilmiştir.
- 37×10^11 metre sayısının bilimsel gösterimi 3,7×10^13 metredir.
- Bu sayı "3,7 tetrametre" olarak okunmalıdır.
- 29:30Şirket Bütçesi Problemi
- Çizgi grafiğinde şirketin kazandığı para miktarı, sütun grafiğinde ise şirketteki ortak sayısı gösterilmektedir.
- Şirketin yıl sonundaki bütçe miktarı her yıl ortaklara eşit olarak paylaştırılmaktadır.
- Ortakların şirket bütçesinden aldıkları miktarlar a ve b tam sayıları olmak üzere a×10^b şeklinde yazıldığında, 2015 senesinde a+b'nin en küçük değerini alır.
- 32:05Mektup Kutusu Problemi
- Mektuplar üzerindeki daire numaralarının kareköklerinin en yakın olduğu tam sayı değeri, hangi posta kutusuna atılacağını belirler.
- Kök 37, kök 50, kök 39, kök 42, kök 48, kök 45, kök 59 ve kök 64 değerleri sırasıyla 6, 7, 6, 7, 7, 6, 7 ve 8 numaralı kutulara atılacaktır.
- Posta kutularına atılan mektup sayıları toplamı 541'dir.
- 33:35Manavdan Alınan Meyveler Problemi
- Adnan'ın manavdan aldığı meyvelerin kilogram fiyatları ve miktarları tabloda gösterilmiştir.
- Adnan, manavdan aldığı meyveler arasından en fazla ücret ödediği ürün kayısıdır.
- Kayısı için 45 TL, kiraz için 2√7 TL, elma için 12 TL ve damıt için 8 TL ödenmiştir.
- 34:43Sabit Maka Problemi
- Sabit bir makanın ucuna özdeş A ve B cisimleri asılmıştır.
- B cismi kök 8 birim aşağı çekildiğinde A cismi ile aynı hizaya gelmektedir.
- A cisminin yerden yüksekliği kök 2 birim olduğuna göre, B cisminin başlangıçtaki konumun yerden yüksekliği 5√2 birimdir.
- 36:05Arsa Ölçüleri Problemi
- Kök 1,44 dönüm, kök 2,56 dönüm ve kök 1,21 dönüm ölçülerinde üç farklı arsa, Onur, Esra ve Eda adlı üç kardeşe aittir.
- Onur arsasının %60'ına, Esra arsasının %40'ına, Eda arsasının %40'ına, Eda ise arsasının %20'sine ev yapacaktır.
- Ev için kullanılacak araziler metrekare cinsine çevrildiğinde, Onur 720 metrekare, Esra 640 metrekare ev yapacaktır.
- 38:29Video Kapanışı
- Bugün deneme sınavından 20 soru çözülmüştür.
- Kalan 20 soru da yarın çözülecek ve yayınlanacaktır.
- İzleyicilerden kanala abone olup like atmaları istenmektedir.