Buradasın
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Çocuk Hakları Etkinlikleri
youtube.com/watch?v=xCuYN1AQaigYapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, bir öğretmenin 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitabındaki "Kendimi Değerlendiriyorum" etkinliklerinin çözümlerini anlattığı eğitim içeriğidir.
- Video, çocuk hakları konusunu ele alarak çeşitli etkinlikleri adım adım çözmektedir. Öğretmen, çocukların beslenme, sağlık, yaşam, eğitim ve oyun haklarını görsellerle açıklamakta, çocuk meclisi üyesi olma, hangi hakları özgürce kullanabildiğimiz, farklı ülkelerdeki çocukların hakları ve UNICEF haberiyle ilgili soruları cevaplamaktadır. Video, 29-32. sayfalar arasındaki etkinlikleri içermekte ve 33. sayfadaki soruların çözümünün başka bir videoda yer aldığı belirtilmektedir.
- 00:02Giriş ve Video Planı
- Beşinci sınıf sosyal bilgiler ders kitabının 33. sayfalarındaki "Kendimi Değerlendiriyorum" etkinliği ve soruların cevapları paylaşılacak.
- Bu bölüm iki videodan oluşacak; 29. sayfaya kadar olan etkinlik ve 32-33. sayfalardaki "Kendimi Değerlendiriyorum" etkinliği ayrı videolarda yer alacak.
- Videonun altında diğer ders kitaplarının soru çözümleri ve tüm derslerin yazılı sorularının olduğu link bulunacak.
- 00:50Çocuk Hakları Etkinliği
- İlk etkinlikte üç görsel verilmiş ve bu görsellerin çocukların hangi haklarını ifade ettiği sorulmuş.
- İlk görselde beslenme hakkı, ikinci görselde sağlık hakkı, üçüncü görselde ise yaşam hakkı kullanılmış.
- 02:11Soru Çözümleri
- Birinci soruda çocuk meclisi üyesi olsaydı çeşitli alanlarda etkinliklerin yapılmasını ve çocukların yeteneklerine değer verilmesini sağlamak istediğini belirtmiş.
- İkinci soruda eğitim, yaşam ve sağlık haklarının özgürce kullanılabildiğini, ancak bu hakların mahalle, okul, ekonomik ve ülke şartlarına bağlı olarak değiştiğini belirtmiş.
- Üçüncü soruda Afrika ve diğer kıtalardaki gelişmemiş ülkelerde çocukların barınma ve sağlık haklarını kullanamadığını, gelişmiş ülkelerde ise bu hakların daha fazla kullanılabildiğini belirtmiş.
- 04:43Zeynep'in Hakları
- Zeynep'in okula gitmesi eğitim hakkına, hastalandığında hastaneye gitmesi sağlık hakkına karşılık geliyor.
- Okulda okul temsilcisi seçimlerine katılması seçme ve seçilme hakkına, arkadaşlarıyla parkta oyun oynaması ise oyun hakkına karşılık geliyor.
- 05:31UNICEF Haberi ve Çözüm Önerileri
- UNICEF'in verdiği bilgilere göre çocuklar en fazla sağlık, yaşam, eğitim, korunma ve beslenme haklarından yararlanamamışlar.
- Bu hakların kullanılamamasının nedenleri ülkelerinde savaş, yoksulluk ve şiddet olması.
- Bu durumlar karşısında sivil toplum kuruluşlarının artması, UNICEF ve benzeri vakıfların arttırılması ve adil bir şekilde yardım yapılması önerilmiş.