Yapay zekadan makale özeti
- Kısa
- Ayrıntılı
- Bu video, Saka Mobilya Dış Ticaret'in İlhamı Eker ile yapılan bir röportajdır. Konuşmacı, İnegol'de ahşap kaplama ürünü olarak çalışan bir mobilya üreticisidir.
- Röportajda İnegol ve Kayseri mobilya sektörleri arasındaki farklar ele alınmaktadır. İnegol'de ustaların kendi dizaynlarını geliştirmesi ve yenilikçi olması, Kayseri'de ise büyüklerin takip etmesi ve kalifiye elemanların eksikliği vurgulanmaktadır. Ayrıca, İnegol'de usta bulma zorluğu, işsizlik oranının sıfır olması ve sektörde eğitim verme çabalarının eksikliği de konuşulmaktadır.
- 00:01Saka Mobilya ve İnegol Mobilyası
- Saka Mobilya Dış Ticaret İlhamı Eker, ahşap kaplama ürünü olarak çalıştıklarını ve boyalı ürün olarak su kalemleden tamamen farklı bir ürün yaptıklarını belirtiyor.
- Kayseri'de mobilya sektöründe gelişmişlik olsa da yenileşmekten ziyade büyükleri takip etme eğilimi varken, İnegol'de herkes kendi başına dizayn ve ürün çıkarmak için uğraşıyor.
- İnegol'de ağaç ustaları fıçılarla uğraşmış ve tekerlekleri daha gelişmiş olmasına rağmen, günümüzde İnegol'de usta bulmak tamamen sıfır.
- 01:57Kayseri ve İnegol Arasındaki Farklar
- Kayseri'de sanayi sektörü gelişmiş, mobilya üretimi hızlı bir şekilde ilerlemiş ve atölyelerde çalışan kişi sayısı beş binlere ulaşmış.
- Kayseri'de mobilya sektöründe yetişen elemanlar tamamen içeride yetiştirme usulüyle, daha önceden bilgisi olmayan kişilerin ustaların yanında yetiştirilmesiyle sağlanıyor.
- İnegol'de ise mobilya sektöründe çırak yetiştirme veya eğitim verme konusunda herhangi bir çaba gösterilmiyor.
- 03:25Sektörün Geleceği
- Dört-beş sene öncesine kadar İnegol mobilyası kalitesiz ürün olarak görülürken, bugün çok daha kaliteli ürünler yapılmaya başlanmış.
- Sektörde bir kat daha sınıf atlanılabilecekken, okullar açılacak olsa atlanılabilecekken bu tür bir çalışma yapılmıyor.