• Buradasın

    Reddek Operasyonu ve Sosyal Medya Etkisi Üzerine Antimedya TV Programı

    youtube.com/watch?v=jcoswX6ZK_Y

    Yapay zekadan makale özeti

    • Bu video, Antimedya TV'nin "Hayat Televizyonu" programıdır. Programda sunucu, Bilgi Üniversitesi'nden Erkan Saka, Barış Atay'ın avukatı Efkan Bolaç, Ufuk Eriç ve telefon bağlantısı üzerinden oyuncu Serkan Genç (Barış Atay'ın kuzeni) yer almaktadır.
    • Program, "Reddek Operasyonu" olarak adlandırılan gözaltı dalgası ve sosyal medyanın politik etkisi üzerine odaklanmaktadır. İlk bölümde Barış Atay'ın gözaltına alınması ve Gezi Direnişi sonrası gerçekleştirilen gözaltı operasyonları ele alınırken, sonraki bölümlerde AKP'nin sosyal medya trolleri, yeni medyanın demokratik potansiyeli ve sosyal medyada grup halinde yayılan mesajların etkisi tartışılmaktadır.
    • Programda ayrıca Diyarbakır'daki olaylar sırasında AKP'nin sosyal medya trolleriyle olan bağlantısı, AKP'nin sosyal medya üzerindeki kontrolünün azalması ve Gezi Direnişi sonrası sosyal medyada yaşanan değişimler gibi konular da işlenmektedir. Konuşmacılar, sosyal medyanın bir savaş alanı haline geldiğini ve bu süreçte kamuoyunun nasıl etkilendiğini de analiz etmektedir.
    00:45Antimedya TV'nin Haftalık Programı
    • Antimedya TV'de haftalık medya halleri konuşulacak.
    • Bu hafta keyifsiz bir Cuma geçildiği itiraf ediliyor çünkü sabah Redek operasyonu adı altında 16 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.
    • Barış Atay'ın da gözaltına alınması programı moral bozucu hale getirdi.
    02:52Redek Gözaltıları ve Barış Atay
    • Redek gözaltıları ile sosyal medya ve internet kullanımı gündeminin orta yerine düştü.
    • Barış Atay, programda konuk olduğu zamanda, kaybedilen gençlerin acısını ve muhalefetin önemini vurgulamıştı.
    • Barış Atay'ın gözaltına alınması, muhalif kimliği ile bilinen insanlara karşı bir gözdağı olarak değerlendiriliyor.
    07:54Barış Atay'ın Avukatı ile Telefon Bağlantısı
    • Barış Atay'ın avukatı Efkanbolat, sabahtan itibaren başlayan operasyonun detaylarını anlattı.
    • Barış Atay, Antakya'ya giderken alınıp evine götürülüp arama yapıldıktan sonra bilişim şube müdürlüğüne götürüldü.
    • Arama kararı var ancak suç isnadı ve ne arandığına dair bir şey belirtilmedi, tamamen "kara düzen" olarak nitelendirildi.
    10:16Muhalif Olmanın Bedeli
    • Sistemin amacı muhalif olanları gözdağı vererek farklılaştırmaya ve hayatın içerisinden almaya çalışıyor.
    • Muhalif olmanın temelinde bu tarz bedelleri ödemek vardır ve iktidar bu bedeli ödettirmeye çalışıyor.
    • Olayın Gezi ile bağlantılı olmadığı söylense de, Gezi ile bağlantılı olduğu açık ve net olarak belirtiliyor.
    12:33Gözaltı Operasyonu Hakkında Bilgiler
    • Barış Gezi sürecinde açık ve net bir barış olduğunu belirtiyor.
    • Efkan Bey Ankara'ya götürüldü, Barış henüz İstanbul'da.
    • Ankara savcılığı'nın talimatları üzerine gözaltılar yapıldı ve İstanbul polisi aracılık aracı haline geldi.
    13:23Gözaltı Sayısı ve Operasyon Detayları
    • İstanbul'da yedi, on dört ve on altı gözaltı olduğu söyleniyor.
    • Diyarbakır'dan değil, Bursa, Muğla ve İzmir'den alınanlar olduğu belirtiliyor.
    • Bazı kişiler daha önceki operasyonlarda tutuklanan veya gözaltına alınan kimseler.
    14:04Gizlilik Kararı ve Operasyonun Değerlendirmesi
    • Gizlilik kararı olmasına rağmen İçişleri Bakanlığı dosya hakkında açıklamalar yapıyor.
    • Operasyonun Gezi operasyonu olmadığını belirtiyor.
    • Olayın ciddi olmadığını düşünüyor ve durumun gözdağı operasyonu olarak tamamlanacağını tahmin ediyor.
    15:03Avukatın Tavsiyeleri
    • Gözaltına alınan muhaliflerin sahiplenilmesi gerektiği, tedirgin olunmaması ve sıkıntı yaşamılmaması gerektiği vurgulanıyor.
    • Muhalif unsurlara yönelik operasyonlara karşı kamuoyunun direnen ve tepkili olması gerektiği belirtiliyor.
    • Kamuoyu dikkatli olursa ve üzerinde durursa, tüm bu gözdağı operasyonları boşa çıkacaktır.
    16:02Sosyal Medya ve Gezi Direnişi
    • Gezi direnişinden beri belli olan bir durumun devam ettiğini, insanların isyan etmesine rağmen mizah anlayışını koruduklarını belirtiyor.
    • Hukuk açısından bulanık sularda yüzdüklerini, açılan davaların neye göre açıldığının belli olmadığını söylüyor.
    • Gözaltı operasyonlarının muhalif kimlik sebebiyle yapıldığını ve teknik olarak kontrol edilemeyeceğini belirtiyor.
    18:25Sosyal Medyada Savaş Alanı
    • Sosyal medyanın tüm alanlarıyla ciddi bir savaş alanına dönüşmüş olduğunu belirtiyor.
    • Günde 18 saat tweet atıp cemaati yeren veya Erdoğan'ı eleştiren kullanıcılar olduğunu söylüyor.
    • Yazın ortasından beri "Gezi'de darbe yapılacaktı" gibi iddiaların söylenmesini ve bunun için özel görevlendirilen insanların olduğunu belirtiyor.
    20:42Sosyal Medyada Tartışmalar
    • Bir hafta içerisinde çok ciddi bir savaş ve bel altı vuruşların çok fazla olduğu bir ortam oluştu.
    • Dershane meselesi üzerinden yapılan saldırıların özel hayatlara girdiğini ve birbirlerini ihanetle suçladıklarını belirtiyor.
    • Twitter'da iki tarafın üçüncü kişilerin izleyebileceği bir zeminde tartıştığını, bir tarafın kimliğiyle var olduğunu, diğer tarafın takma isimler ve trol kişilikleriyle var olduğunu söylüyor.
    23:57AKP ve Politik Troller Arasındaki Organik Bağ
    • Diyarbakır'daki Tayyip Erdoğan'ın Barzani ile buluşması öncesinde, AKP ile organik bağ kurduğu hissedilen bir grup kullanıcı (AK troller) belirgin hale geldi.
    • Bu kullanıcılar arasında Esatçe, Merve Şebnem gibi AKP destekçiliğiyle ve zaman zaman bel altı vurarak tanınan kişiler yer alıyor.
    • Bu kullanıcılar, yazın ortasında başlayan bir çalışmanın ürünü olarak Diyarbakır'da toplandı ve bazıları fırsatçılıkla bu duruma dahil oldu.
    25:39Politik Trollerin Sosyal Medya Davranışları
    • AKP milletvekili İdris Bal'ın Tayyip Erdoğan'ı eleştirmeye başladığı sırada, Esatçe adlı kullanıcı "reise ihanet" diyerek bir şiir yayınladı.
    • Mehmet Şimşek bakanının The Guardian'dan bir haberi paylaşması üzerine, bir AKP trolü "Twitter'ın bir adabı vardır, gündem üstüne gündem bindirilmez" diyerek bakanı azarladı.
    • Bu durum, AKP'nin içindeki hiyerarşinin bozulduğu ve biat kültürüne karşı tetikçi bir yaklaşımın geliştiği bir işaret olarak yorumlanıyor.
    32:33Politik Trollerin Sosyal Medya Stratejisi
    • Gezi direnişinden beri AKP'nin sosyal medyada kontrolünün yitirildiği ve daha tetikçi kişilere dayanma durumunun arttığı gözlemleniyor.
    • Sosyal medyanın yitirilmiş bir alan olmasından kaynaklanan panik ve enstrümentalizm, internetin özünde getirdiği potansiyeli görmemesine neden oluyor.
    • Politik troller arasında kendi içlerinde rekabet var ve kim daha partizan olacak, kim daha tetikçi olacak diye bir yarış yaşanıyor.
    35:22Sosyal Medyada Propaganda ve Etkileri
    • Son dönemde hükümete yakın çevrelerin sosyal medya araçlarını nasıl kullandığı tartışılıyor.
    • Sosyal medyada toplu halde yayılan hakaretli görseller ve mesajların etkisi sorgulanıyor.
    • Aynı mesajın çeşitlendirilmeden paylaşılması ve çoğulculuk sağlanmadan yayılması, mevcut medya paradigmasıyla propaganda olup olmadığı inceleniyor.
    36:28İnternetin Gücü ve İktidarın Algısı
    • 2012 yılında tez savunması yapıldığı gibi, insanlar internetin gücü hakkında yeterince bilgi sahibi değillerdi.
    • İktidar da internetin gücünü yavaş yavaş öğrenmeye başladı.
    • Sosyal medyada bir duygusunu oluşturmanın önemli bir etkisi olduğu fark edildi.
    37:19Modern Birey Sorunu
    • Bu paylaşımların en büyük amacı bir duygusunu oluşturmak.
    • Hala çözülemeyen bir problemimiz var: modern birey olamamak.
    • Kendi hakları ve özgürlüklerini garanti altına alamayan bireyler, bunları kullanabilmek için feodal yapılara yaslanıyor.
    37:56Sivil Toplum Algısı ve Sosyal Medya
    • Sivil toplumun devletin dışında kalan, bireylerden oluşan alanlar olarak değil, feodal yapıların kapladığı bir alan olarak algılandığı düşünülüyor.
    • İnsanlar kendi başlarına fikirlerini ifade etmek yerine grup halinde hareket ediyorlar.
    • Gezi ile başlayan haziran direnişleri sonrasında sosyal medyada içerik üretiminin ve çeşitliliğinin artışı görüldü.
    39:15Yeni Medyanın Doğası ve Grup Hareketleri
    • Bu durum yeni medyanın doğasına aykırı bir şey çünkü yeni medya bireyselleştirilmiş bir iletişim sistemidir.
    • Kitle iletişim sistemindeki tekten çoka tek yönlü akış yerine, bireyselleştirilmiş bir iletişim sistemi vardır.
    • Türkiye'de bu grup hareketleri yapmak için insanlar bir yere aidiyet hissi ve ortada kalmışlık güvensizliği hissini yıkmak için bedava yapıyorlar.
    40:13Yeni Medya ve Türkiye
    • Ufuk Eriş'in söyledikleri Türkiye'nin yeni medya üzerinde çalışan insanlar ve araştırmacılar için inanılmaz bir laboratuvara dönüşmesini gösteriyor.
    • İnternet gibi görünen çok farklı bir ortamda bile yerel kültürel kodlar sızıyor, örneğin Time'da dünyanın en büyük lideri seçiminde veya CNN'de oy kullanma gibi durumlar.
    • Yeni medya bir bireysellik ve kolektiflik beraber giden medya türü olup, sadece sürü şeklinde hareket ederek potansiyeli kullanılamaz.
    42:19Sosyal Medyanın Demokratik Etkisi
    • Sosyal medyanın, özellikle Mısır ve Tunus'ta olduğu gibi, toplumsal dalgalarla paralel gittiği ve kendi kendine demokratikleştirici bir etkisi olup olmadığı sorusu ele alınıyor.
    • Sosyal medya özünde diğer medyalara göre daha demokratik bir yapıya sahip olsa da, kültürel ve sosyal kodlar bu medyayı daha feodal bir şekle dönüştürebiliyor.
    • Çevrimiçi ve çevrimdışı kavramları tamamen ayrı düşünmek yerine, birbirini zenginleştiren ve giderek bütünleşen şeyler olarak görmek daha doğru.
    44:36Barış Atay Hakkında Telefon Bağlantısı
    • Barış Atay'ın kuzeni Serkan Genç ile yapılan telefon bağlantısında, Barış'ın Ankara'ya indiğini ve emniyete götürülüyor olduğunu öğreniyoruz.
    • Barış'ın sağlığı yerinde olduğu ve ailesinin moralinin iyi olmadığını, ancak herkesin onun suçsuz olduğunu farkında olduğunu belirtiyor.
    • Tiyatro dünyasının Barış'a desteği başladı ve yarın Emek Sahnesi'nin bir etkinliği var.
    49:05Son Sözler
    • Olağandışı bir zamanda yaşadığımız ve her muhalifin bir bedel ödeyeceği belirtiliyor.
    • Yeni medya araçları ne olursa olsun, vicdanla bir muhalif kimliği oluşturmak önemli ve kriminal bir şey olmadığı sürece bedel ödemeye hazır olmak gerekli.
    • Program sonunda önümüzdeki hafta tekrar görüşecekleri belirtiliyor.

    Yanıtı değerlendir

  • Yazeka sinir ağı makaleleri veya videoları özetliyor