Buradasın
Zeytinyağının yanması neden olur?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zeytinyağının yanması, dumanlanma noktası olarak adlandırılan ve yağın ısıya dayanıklılığını gösteren değerin aşılması nedeniyle gerçekleşir 3.
- Erken hasat sızma zeytinyağları: Düşük dumanlanma noktasına (160°C) sahiptir 3.
- Rafine edilmiş zeytinyağları: Yüksek dumanlanma noktasına (240°C) sahiptir 3.
Zeytinyağının yanması, polifenoller gibi doğal bileşenler nedeniyle de olabilir 5. Özellikle oleuropein ve hidroksitirosol gibi polifenoller, zeytinyağına acılık ve keskin bir tat kazandırır ve bu durum, yağın yanmasına yol açabilir 5.
Zeytinyağının yanması, zararlı gazların ortaya çıkmasına neden olduğundan, pişirme sırasında dumanlanma noktası dikkate alınmalıdır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: