• Buradasın

    Pazarcı neden elle seçtirmiyor?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A bustling Turkish open-air market with a vendor in a white apron carefully arranging pre-bagged fresh fruits and vegetables on a wooden stall, while customers browse without touching the produce, their faces showing understanding and slight frustration.
    Pazarcıların ürünleri elle seçtirmemesinin birkaç nedeni vardır:
    • Sağlık ve hijyen: Koronavirüs gibi salgın hastalıklar döneminde, ürünlerin elle seçtirilmemesi için pazarcılar tarafından bir önlem olarak uygulanmıştır 23.
    • Müşteri davranışları: Pazarcılar, müşterilerin ürünleri mıncıklayarak çürümesine neden olduğunu düşünebilir 1.
    • Ticari nedenler: Tezgahın ön kısmına kaliteli ürünleri dizip, arka kısmı kötü ürünlerle doldurarak müşterileri kandırmaya çalışan esnaf da olabilir 5.
    Ayrıca, bazı pazar yerlerinde bu durum bir gelenek haline gelmiş olabilir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Pazarcı nasıl satış yapar?

    Pazarcının satış süreci şu adımlardan oluşur: 1. Ürün Tedariki: Toptancı hallerinden veya üreticilerden ürün alımı yapılır. 2. Ürün Düzenleme: Ürünler temizlenir, muhafaza edilir ve tezgâha dizilir. 3. Satış ve Pazarlama: Ürünlerin üzerine fiyat etiketleri konur. Müşterilerin istediği ürünler tartılır ve poşetlenir. Reklam ve tanıtıcı faaliyetlerde bulunulur. 4. Son İşlemler: Pazar sonunda ürünler muhafaza edilir. Sergi, branda ve kasalar toplanır ve araca yerleştirilir. Pazarda satış yapabilmek için vergi numarası almak, ilgili odaya kayıt olmak ve belediyeden pazar yeri tahsis belgesi almak gereklidir.

    Pazar yerlerinde neler yasak?

    Pazar yerlerinde bazı yasaklar şunlardır: Belediyece belirlenen gün ve yerler dışında pazar kurulması. Çevreyi rahatsız edecek şekilde bağırarak satış yapılması. Müşteri ve görevlilere kaba davranışlarda bulunulması. Eksik gramajlı mal satışı yapılması. Yaylı, el ve asma terazi, kırık ve eksik kiloların kullanılması. Yaş sebze ve meyve dışındaki gıda maddelerinin açıkta ambalajsız satılması. Canlı kümes hayvanları ve diğer evcil hayvanların satılması. Açıkta ekmek, pide, poğaça, simit gibi ürünlerin satılması. Faturasız ve hal çıkış belgesi olmayan ürünlerin satılması. Belirlenen pazar yerleri dışında ürün sergisi kurulması. Ayrıca, 5179 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik uyarınca Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nca üretim izni bulunmayan gıda maddelerinin satışı da yasaktır.

    Pazar Yerleri Yönetmeliği'ne göre pazarcılarda aranacak şartlar nelerdir?

    Pazar Yerleri Yönetmeliği'ne göre pazarcılarda aranacak şartlar: Sebze veya meyve ya da belediyece izin verilen diğer gıda veya ihtiyaç maddelerinin satışı ile iştigal etmek. Esnaf ve sanatkârlar odasına kayıtlı olmak. Vergi mükellefi olmak. Başvuru tarihinden önceki bir yıl içinde belediyece hakkında tahsis iptali/kira sözleşmesinin feshi kararı verilmemiş olmak. İlgili mevzuatla aranılan diğer şartlara sahip olmak.