• Buradasın

    Osmanlı cileği nerede meşhur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A vibrant basket of small, deep red strawberries resting on a wooden table with the lush green hills of Karadeniz Ereğli in the background.
    Osmanlı çileği, Karadeniz Ereğli, Zonguldak ile meşhurdur 123.
    İlk olarak 1920'li yıllarda Karadeniz Ereğli'de ekimine başlanan Osmanlı çileği, İstanbul bölgesinden getirilen çilek fidelerinin yerli kültür çilek ile etkileşimiyle ortaya çıkmıştır 13. 1960'lı yıllarda üretimi zirveye ulaşmış ve ülke genelinde tanınmıştır 13.
    Her yıl, Osmanlı çileğinin yaşatılması ve üretimin özendirilmesi amacıyla Karadeniz Ereğli'de "Osmanlı Çileği Festivali" düzenlenmektedir 35.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Osmanlı çileğinin farkı ne?

    Osmanlı çileğinin farkı, diğer çilek türlerine göre daha küçük boyutlu olması ve eşsiz bir aroma taşımasıdır. Osmanlı çileği, 1900'lerin başında İstanbul Arnavutköy'de yetişmiş ve daha sonra Karadeniz Ereğli'de üretilmeye başlanmıştır. Bugün, Karadeniz Ereğli'de 500'ü aşkın aile Osmanlı çileği üretiminden geçimini sağlamaktadır.

    Osmanlı'da neden Osmanlı çileği denir?

    Osmanlı'da Osmanlı çileğine bu ismin verilmesinin sebebi, bu çileğin Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip olması ve Osmanlı padişahları tarafından diğer ülke yöneticilerine ikram edilmesidir. Osmanlı çileği, ortaya 1920 yılından sonra üretimi yapılmaya başlasa da, 1900'lerin başında Fransa'dan İstanbul'a getirilen çilek fidelerinin Karadeniz Ereğli'de yetiştirilmesi ve bölgenin killi kestane toprağıyla etkileşim içine girdikten sonra aroma ve kokusunun değişmesiyle, Ereğli'ye has bir çilek türü olarak kalmıştır.