Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Lokumun hikayesi şu şekilde özetlenebilir:
- İsim Kökeni: "Lokum" kelimesi, Arapça "rahat-ül hulküm" (boğaz rahatlatan) ve Farsça "lukme" (ağza bir defada alınan yiyecek) kelimelerinden türetilmiştir 12.
- Üretiminin Başlangıcı: Lokumun Anadolu'da 15. yüzyıldan beri üretildiği düşünülmektedir 1. Ancak bazı kaynaklara göre, lokumun modern formu 18. yüzyılda Ali Muhiddin Hacı Bekir tarafından icat edilmiştir 12.
- Popülerleşme: 18. yüzyılda Osmanlı padişahı Abdülhamit'in yumuşak şekerleme istemesi üzerine düzenlenen yarışmada Hacı Bekir'in lokumu birinci seçilmiştir 1. Bu sayede lokum, saray mutfağında ve daha sonra halk arasında yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır 1.
- Dünya'ya Yayılması: 19. yüzyılda İngiliz bir gezginin İstanbul'da lokumu beğenmesi ve Avrupa'ya götürmesiyle lokum, dünya çapında ün kazanmıştır 12. Bugün lokum, "Turkish delight" olarak bilinmektedir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: