• Buradasın

    Kolostomu olan hasta ne yememeli?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kolostomu olan hastaların tüketmemesi gereken bazı yiyecekler şunlardır:
    • Yüksek lifli besinler: Kepekli tahıllar, meyve ve sebze kabukları 12.
    • Gazlı içecekler: Bira ve gazlı içecekler 125.
    • Aşırı yağlı veya kızarmış yiyecekler: Kızarmış tavuk, kızarmış balık gibi 14.
    • Kabuklu ve çiğ meyveler: Özellikle karpuz ve kavun gibi kalın kabuklu meyveler 1.
    • Bakliyatlar: Mercimek, nohut gibi 45.
    • Aşırı yağlı süt ürünleri: Tam yağlı yoğurt ve peynir gibi 14.
    • Baharatlı yiyecekler: Köri, kimyon, pul biber gibi 24.
    • Alkol: Şarap, bira ve diğer alkollü içecekler 15.
    Yeni bir besin tüketmeden önce bir diyetisyene veya kolorektal cerraha danışılması önerilir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Kolostomi nedir?

    Kolostomi, kalın bağırsağın bir bölümünün karın duvarına cerrahi olarak açılarak dışkının vücut dışına atılmasını sağlayan bir işlemdir. Kolostominin bazı nedenleri: kolorektal kanser; inflamatuar bağırsak hastalığı (Crohn hastalığı, ülseratif kolit); divertikülit; bağırsak tıkanıklığı; doğumsal anomaliler; travma; fekal inkontinans (dışkı kontrolünün kaybedilmesi). Kolostomi, geçici veya kalıcı olabilir: Geçici kolostomi, bağırsakların dinlenmesi ve iyileşmesi için uygulanır ve iyileşme süreci bittiğinde kapatılır. Kalıcı kolostomi, bağırsakların tüm işlevini kaybetmesi durumunda uygulanır ve ömür boyu devam edebilir.