• Buradasın

    İmam Bayıldı'nın hikayesi nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İmam Bayıldı yemeğinin ismiyle ilgili üç ana rivayet bulunmaktadır 4:
    1. Lezzetten bayılma 124. Eski zamanlarda bir imam, karısı tarafından yapılan İmam Bayıldı'yı ilk kez yediğinde lezzetinden dolayı bayılır 124.
    2. Malzeme maliyetinden bayılma 24. Bir başka rivayete göre, imam zengin bir zeytinyağı tüccarının kızı ile evlidir ve eşinin çeyizinde bol miktarda kaliteli zeytinyağı bulunmaktadır 24. Kadın, ilk günlerde kocasına bu zeytinyağı ile hazırlanmış, içine domates ve soğan eklenmiş patlıcan yemeği hazırlar 2. On üçüncü günde yemek masasında patlıcan bulunmamaktadır 2. İmam, artık zeytinyağının kalmadığını öğrenince üzüntüsünden bayılır 2.
    3. Bencillik nedeniyle bayılma 4. Tam olarak bilinemeyen bir savaşın ardından gelen ciddi bir kıtlık döneminde, halkın durumu çaresizken imamın kileri ağzına kadar doludur 4. İmam, kilerdeki binbir çeşit erzağı daha zor zamanlar için saklar ve karısıyla bile paylaşmaz 4. İmamın bu bencilliğinden bıkan karısı, ona bir ders vermeye karar verir 4. Kasabada ne kadar eş-dost, konu-komşu varsa eve toplar ve eşinden habersiz bir ziyafet verir 4. Hazırlanan yemekler silinip süpürülür, kalan malzemeler misafirler arasında pay edilir 4. Her şeyden habersiz eve dönen imam, karısının hazırladığı patlıcan, domates ve soğanlı yemeği afiyetle yer 4. Yemekten sonra her gün yaptığı gibi gidip kilerini kontrol eder 4. Gördüğü manzara karşısında baygınlık geçirir 4.
    Bu rivayetler dışında, yemeğin adının nereden geldiğine dair başka açıklamalar da bulunabilir.
    İmam Bayıldı'nın hikayesi hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki kaynaklara başvurulabilir:
    • yemek.com 1;
    • tr.wikipedia.org 2;
    • youtube.com 3;
    • ticarihayat.com 4;
    • hurriyet.com.tr 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    A steaming plate of **imam bayıldı**—eggplant stuffed with tomatoes, onions, and garlic—rests on a rustic wooden table overlooking the sun-drenched olive groves of the **Aegean region**, with a traditional Turkish ceramic pitcher nearby.

    İmam bayıldı hangi yöreye ait?

    İmambayıldı, Türkiye'ye ait bir yemektir. Ana malzemesi patlıcan olan bu yemek, soğan ve sarımsak kullanılarak hazırlanan zeytinyağlı bir türdür. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de imambayıldı tarifi bulunmaktadır.