Helva çeşitleri oldukça zengindir ve farklı malzemelerle hazırlanır 12. İşte bazı yaygın helva türleri:
- Tahin Helvası: Tahin, şeker ve limon suyu ile yapılır 2. Sade, kakaolu, cevizli veya fıstıklı olabilir 1.
- Un Helvası: Buğday unu, tereyağı veya margarin, süt ve şekerle hazırlanır 2.
- İrmik Helvası: İrmik, tereyağı, şeker ve süt ile kavrularak yapılır 2.
- Kuru Meyveli Helva: Tahin veya un helvasına kuru üzüm, kayısı, incir gibi meyveler eklenerek yapılır 2.
- Fıstıklı Helva: Özellikle Antep fıstığı ile yapılır ve özel günlerde ikram edilir 2.
- Sade Helva: Sadece un, şeker ve yağ ile yapılan basit bir tariftir 2.
Bunun yanı sıra, yaz helvası, köpük helvası, badem helvası, çam fıstığı helvası gibi daha az bilinen helva çeşitleri de vardır 15.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: