Türk kahvesinin kökeni, 16. yüzyıla ve Osmanlı İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Araştırmacılar, kahvenin 14. yüzyıl başlarında Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığını belirtmektedir. Türk kahvesinin adının ortaya çıkış hikayesi ise şu şekildedir: Yemen Valisi Özdemir Paşa, görev yerinde keşfettiği kahvenin tadına hayran kalır ve bu eşsiz lezzetin Osmanlı hanedanı tarafından da keşfedilmesi için 1543 yılında İstanbul’a kahve çekirdekleri getirir. Yemen kahve çekirdeklerinin İstanbul’da güğüm ve fincanlarda pişirilmesiyle de Türk kahvesi ortaya çıkar. Türk kahvesinin kökeni ile ilgili bir diğer efsane ise şöyledir: Efsaneye göre kahve, ilk kez Etiyopya'da Kaldi (veya Halid) adlı bir keçi çobanı tarafından keşfedilmiştir. Merak eden Kaldi, meyveleri kendisi denemiş ve aynı canlandırıcı etkiyi yaşamıştır. Bu "sihirli çekirdek" haberi, Arap Yarımadası'na yayılarak meyvelerin kavrulup demlenmesiyle bugünkü anlamıyla kahveye dönüşmüştür.