Fındıkta en iyi budama için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. Sonbahar-Kış Budaması: Kış soğukları gelmeden önce yapılmalıdır. Ocak içindeki kurumuş, gelişmemiş dallar ve kök sürgünleri temizlenmelidir. 2. İlkbahar Budaması: Sonbahar-Kış budamasının eksikliklerini tamamlar. Mart ayından itibaren 3 aylık dönemde gerçekleştirilmelidir. Budama Çeşitleri: Dikim Budaması: Dikimden önce zedelenmiş kökler kısaltılmalı, fidanlar 35-40 cm uzunluğunda gözün ters kısmından kesilmelidir. Şekil Budaması: 1. yıl fidanlara müdahale edilmez. 2. yıl tomurcuklar uyanmadan önce fidanların tepesi topraktan 5 cm yükseklikte kalacak şekilde vurulur. 5. yılın sonunda tamamlanır. Verim Budaması: Kurumuş, kırılmış, cılız sürgünler ile ocak içlerine doğru büyümüş sürgünler çıkarılmalı, çok uzamış sürgünler kısaltılmalıdır. Yaşlanmış, hastalıklı ve üst üste gelişme gösteren dallar dip kısımlarından kesilmelidir. Gençleştirme Budaması: Yaşlı dalların yerine geçecek ikame dallar 5-6 yıl önceden belirlenmeli ve gelişmesine izin verilmelidir. Dikkat Edilmesi Gerekenler: Ocaklar arası mesafe en az 4 m olmalı, ocaktaki dal sayısı 5-6 adetten fazla olmamalıdır. Bahçeye tozlayıcı olarak dikilmiş çeşitler kesilmemelidir. Dallar pürüzsüz bir şekilde kesilmelidir.