• Buradasın

    Dermatit herpetiformisli hastalar ne yemeli?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Dermatitis herpetiformisli hastaların glutensiz bir diyet uygulaması gerekmektedir 13. Bu diyette tüketilebilecek bazı yiyecekler şunlardır:
    • Sebzeler, pirinç, mercimek çorbaları 15;
    • Et ve tavuk suyu ile yapılmış çorbalar (ekmek ve bulgur içermeyen köfteler hariç) 2;
    • Tereyağı, margarin, bitkisel yağlar 15;
    • Süt, yoğurt, peynir 15;
    • Yumurta 4;
    • Balık 4.
    Ayrıca, vitamin ve mineral takviyeleri doktor önerisiyle alınabilir 4.
    Dışarıda yemek yenecekse, yemeklerde gluten olup olmadığı öğrenilmeli ve buna göre davranılmalıdır 1.
    Dermatitis herpetiformis teşhisi konan hastaların, tedavi ve diyet önerileri için bir dermatolog veya beslenme uzmanına danışmaları önemlidir.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Dermatiti tetikleyen yiyecekler nelerdir?

    Dermatiti tetikleyen bazı yiyecekler şunlardır: 1. Süt ve süt ürünleri: İnek sütü gibi bazı kişiler için tetikleyici olabilir. 2. Yumurta: Bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 3. Gluten içeren gıdalar: Ekmek, makarna gibi ürünler iltihaplanmayı artırabilir. 4. Deniz ürünleri: Karides, midye gibi gıdalar alerjik reaksiyonlara yol açabilir. 5. İşlenmiş gıdalar ve katkı maddeleri: Genellikle şeker ve sağlıksız yağlar içerir, cilt sağlığını olumsuz etkiler. 6. Baharatlı gıdalar: Acı ve biber gibi baharatlar ciltte kızarıklık ve kaşıntıyı artırabilir. Bu gıdaların etkileri kişiden kişiye değişebilir; hangi gıdaların sorunlu olduğunu anlamak için bir beslenme günlüğü tutmak faydalı olabilir.