• Buradasın

    Plak ve döşeme arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Plak ve döşeme terimleri, inşaat ve yapı elemanları bağlamında farklı anlamlar taşır:
    • Plak, mesnet koşulları fark etmeksizin kendi düzlemine dik doğrultudaki kuvvetlerle yüklenmiş elemanları ifade eder 4. Yani, döşemenin genel bir tanımıdır 3.
    • Döşeme ise, üzerindeki yükü kolon, perde ve kirişe aktaran; tavanı ve tabanı oluşturan taşıyıcı elemandır 23. Dolayısıyla, plak döşemenin özel bir türüdür.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Döşeme ve kaplama arasındaki fark nedir?

    Döşeme ve kaplama arasındaki fark şu şekildedir: - Döşeme, yapıların yatay taşıyıcı elemanlarından olup, katları birbirinden ayıran ve üzerlerinde yürünebilen yapı elemanıdır. - Kaplama ise döşemenin üzerine, kendi malzemesinden daha uygun bir kullanım sağlayan başka bir malzeme ile yapılan kaplamadır.

    Zemin kaplama ve zemin döşeme aynı şey mi?

    Zemin kaplama ve zemin döşeme terimleri genellikle aynı şeyi ifade eder. Zemin kaplaması, bir zemin yapısı üzerine uygulanan herhangi bir kaplama malzemesini genel olarak tanımlayan bir terimdir.

    Döşeme ne işe yarar?

    Döşeme, yapıların zeminini kaplamak için kullanılan bir yapı elemanıdır ve çeşitli işlevleri vardır: 1. Taşıyıcılık: Düşey ve hareketli yükleri taşıyarak kiriş, kolon gibi taşıyıcı mesnetlere iletir. 2. Yatay Yük Dağıtımı: Deprem, rüzgar gibi yatay yükleri diyafram görevi görerek düşey taşıyıcı elemanlara dağıtır. 3. Mekanik ve Elektrik Tesisatı: Isıtma, sıhhi tesisat, elektrik tesisatı gibi çeşitli montajların yapılmasına olanak tanır. 4. Yalıtım: Isı, ses, su, buhar ve alev gibi zararlı etkenlerden yapıyı izole eder. 5. Estetik Katkı: Mekanın görünümünü güzelleştirir, farklı zevklere uygun kaplamalarla estetik bir görüntü sunar.

    Kirişsiz plak döşeme nedir?

    Kirişsiz plak döşeme, doğrudan kolonlara oturan ve kirişleri olmayan, 30-40 cm kalınlığında bir plak türüdür. Bu döşeme tipi, yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde (odalarda) kullanılır ve kalıp işçiliği ile maliyeti azdır. Ancak, kolonların plağı delip geçmesi (zımbalama) riski vardır ve depremde davranışı kötü olduğu için Türkiye'de pek tercih edilmez.

    Döşeme kaç çeşit yapılır?

    Döşeme çeşitli şekillerde yapılabilir ve çeşitli türleri vardır: 1. Kirişli Döşemeler: En çok kullanılan türdür ve kirişler üzerine oturur. 2. Kirişsiz Döşemeler: Kiriş kullanmadan kolonlara oturan döşemelerdir. 3. Dişli Döşemeler: Aralıkları 70 cm'yi aşmayan küçük kirişler kullanılarak yapılan döşemelerdir. 4. Yüzer Döşeme: Mevcut bir döşeme üzerine yerleştirilen, ayarlanabilir noktasal ayaklara oturan döşemedir. 5. Yükseltilmiş Döşeme: Tesisat kablolarının geçirilebilmesi ve gerektiğinde kolayca ulaşılabilmesi için yapılan döşemedir. Ayrıca, ahşap, betonarme, çelik gibi farklı malzemelerden yapılan döşemeler de mevcuttur.