Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Dikey topraksız tarım çiftliklerinin kaç katlı olması gerektiği, işletmenin ihtiyaçlarına ve planlanan üretime bağlı olarak değişiklik gösterebilir 2.
Garg ve Balodi (2014) ideal bir dikey çiftliği, 9300 m²’den küçük olmayan, ihtiyaçlar doğrultusunda 30 üniteye ayrılmış ve 15.000 kişiye günlük 2000 kcal’lik besin sağlayan işletmeler olarak tanımlamıştır 2.
Bununla birlikte, tasarlanan bir dikey tarım işletmesi örneği şu şekildedir:
- 37 katlı 2;
- 50 x 50 m (gıda üretim alanı 44 x 44 m) 2;
- bina yüksekliği 167,5 m 2;
- toplam alanı 92.718 m² 2.
Bu işletmenin kat dağılımı şu şekildedir:
- 25 kat bitkisel üretim 2;
- 3 kat akuakültür 2;
- 3 kat çevresel kontrol merkezleri 2;
- 2 kat atık yönetim merkezi 2;
- 1 kat çimlendirme 2;
- 1 kat sosyal alanlar (market, kafe, dinlenme alanları gibi) 2;
- 1 kat gıda işleme 2;
- 1 kat bitki besin dağıtımı sistemi 2.
Bu örnek, dikey tarım işletmelerinin genellikle 3-4 katlı olabileceği gibi 30-40 katlı olarak da planlanabileceğini göstermektedir 2.
Dikey tarım işletmelerinin kat sayısının artırılması, ilk etapta 5 katlı işletmeler olarak tasarlanıp sonrasında geliştirilmesi önerilmektedir 2.
Dikey tarım hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki kaynaklar kullanılabilir:
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: