Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Deodorize yağ, istenmeyen koku ve tat veren maddelerin yüksek sıcaklık ve vakum altında yağdan uzaklaştırılması işlemiyle elde edilir 12. Bu süreç iki ana yöntemle gerçekleştirilebilir:
- Kontini (sürekli) sistem: Yağ, eşanjörde ısıtılıp deodorize kolonuna alınır ve burada 220-230°C'de kaynatılarak kızgın buhar ile temas eder 1. Yüksek sıcaklık ve vakum altında renk pigmentleri ve klorofiller patlatılarak renksiz hale getirilir ve koku veren aromatik maddeler yağdan uzaklaştırılır 1.
- Diskontinü (kesikli) sistem: Kokusu giderilecek yağ kazana alınır ve alttan buhar verilerek sıcaklık, 3-5 mm'lik vakumda 180°C'ye çıkarılır 1. Buharın yağ ile teması sırasında istenmeyen koku maddeleri buharla birlikte uzaklaştırılır ve yağ yüksek vakum altında 100°C'ye soğutulur 1.
Ayrıca, deodorizasyon sürecinde antioksidan olarak sitrik asit de eklenebilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: