• Buradasın

    Chirp uyaran nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Chirp uyaran, işitsel uyarılmış potansiyellerin elde edilmesinde kullanılan bir ses uyarıcısıdır 12.
    Özellikleri:
    • Frekans spektrumu: Geniş bantlıdır ve tüm kokleayı (bazaldan apekse) aynı anda uyarır 4.
    • Zamansal dağılım: İçerdiği frekansların zamansal dağılımı, baziler membranın tamamını harekete geçirerek kokleanın senkronize uyarılmasını sağlar 5.
    • Kullanım amacı: Koklear dalga gecikmesini telafi etmek ve daha büyük ABR dalgaları elde etmek için kullanılır 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Klik ve chirp arasındaki fark nedir?

    Klik ve chirp uyaranları, işitsel uyarılmış potansiyellerin elde edilmesinde kullanılan ses uyarılarıdır. Klik uyaranı ile ilgili temel farklar şunlardır: - Tüm frekans bantlarını içerir ve 1 ms’den kısa süreli uyarılardır. - Kokleanın 2-4 kHz bölgesini daha çok etkiler. - Elektrik pulsunun süresi 100-200 mikrosaniye arasında değişir ve uyaranın amplitüdü dB olarak ölçülür. Chirp uyaranı ise kokleanın senkronize biçimde uyarılmasını sağlamak üzere tasarlanmış bir uyaran türüdür. Aralarındaki temel fark chirp uyaranının, klik uyaranından farklı olarak özel frekans dizilimi ile akustik enerjiyi kokleanın tüm bölgelerine aynı anda ulaştırmasıdır.

    Chirp frekansı nedir?

    Chirp frekansı, 2.45 GHz ISM bandında çalışan, geniş bantlı modülasyon tekniği kullanan bir radyo frekansı teknolojisidir. Bu teknoloji, doğrusal frekans modülasyonlu sinyaller (chirp) oluşturarak, radyo sinyallerini daha geniş bir frekans aralığına yayar ve daha yüksek hassasiyet ile veri iletimi sağlar.

    ABR'de chirp ne işe yarar?

    ABR'de (İşitsel Beyin Sapı Yanıtları) chirp uyaranı, kokleanın senkronize biçimde uyarılmasını sağlamak için kullanılır. Bu uyaran, içerdiği frekansların zamansal dağılımının baziler membranın tamamını harekete geçirmesi sayesinde daha büyük amplitüdlü ABR dalgaları elde edilmesini sağlar. Ayrıca, chirp uyaranı işitme eşiğinin daha doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı olur.