• Buradasın

    Atatürk hangi fabrikaları kurdu harp sanayi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu bazı harp sanayi fabrikaları şunlardır:
    • Ankara Silah Fabrikası 25.
    • Kırıkkale Tüfek Fabrikası 25.
    • Kırıkkale Top Fabrikası 25.
    • Silâhtarağa Fişek Fabrikası (1968 yılında Kayaş Kapsül Fabrikası ile birleştirilmiştir) 25.
    • Kırıkkale Mühimmat Fabrikası 14.
    • Mamak Gaz Maske Fabrikası 5.
    Ayrıca, 1925 yılında Alman Junkers firması ile yapılan anlaşma doğrultusunda, Kayseri'de Kayseri Uçak Fabrikası kurulmuştur 35.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Atatürk döneminde harp sanayi ne durumdaydı?

    Atatürk döneminde harp sanayii, Millî Mücadele yıllarında Anadolu'daki ilk askerî fabrikaların kurulmasıyla gelişmeye başlamıştır. Öne çıkan gelişmeler: Ankara Silah Tamirhanesi, Eskişehir Silah Tamirhanesi, Kayseri ve Konya Tamirhanesi gibi fabrikalar kurulmuştur. Gazi Fişek Fabrikası ve Kırıkkale Mühimmat Fabrikası gibi mühimmat fabrikaları faaliyete geçmiştir. Elmadağ Barut Fabrikası, Kırıkkale Barut Fabrikası ve Konya Güherçile Kalhanesi gibi kimyasal madde fabrikaları kurulmuştur. Atatürk döneminde harp sanayii, özellikle Kıbrıs Barış Harekatı sonrası uygulanan ambargolarla millî bir nitelik kazanmıştır. Önemli sözler: Mustafa Kemal Paşa, 1922'de TBMM'nin üçüncü toplanma yılını açarken, "Harp sanayii ve fabrikalarının çalışmasını özel bir takdirle anmayı bir borç bilirim" demiştir. Atatürk, "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" ilkesiyle dış güvenlik politikalarında barışçıl bir retorik benimserken, kara, hava ve deniz harp sanayiinin gelişimini ülkenin çıkarları açısından elzem görmüştür.

    Atatürk harp sanayini neden kurdu?

    Atatürk, harp sanayini aşağıdaki nedenlerle kurmuştur: Ülke bütünlüğü ve millî varlığı koruma: Harp sanayii, ülke bütünlüğünü ve millî varlığı koruyacak savaş araç ve gereçlerinin üretimini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Dış politikada millî menfaatleri koruma: Dış politikada millî menfaatler doğrultusunda karar almayı mümkün kılacak savaş araç ve gereçlerinin üretimini gerçekleştirmek hedeflenmiştir. Millî mücadele sırasında duyulan ihtiyaç: Millî mücadele sırasında harp araç ve gereçlerine duyulan büyük ihtiyaç, bu tesislerin kurulmasını gerektiren en önemli sebeplerdendir. Osmanlı askerî fabrikalarının durması: Osmanlı Devleti’nin mevcut silah, mühimmat ve diğer askerî fabrikaları, Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra askerî amaçlı üretimlerini durdurup ticarî amaçlı malzeme ve ziraat makineleri üretmeye başlamışlardır.

    Atatürk döneminde kaç tane uçak fabrikası vardı?

    Atatürk döneminde üç uçak fabrikası bulunmaktaydı: 1. Tayyare Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAŞ). 2. Kayseri Uçak Fabrikası. 3. THK Etimesgut Uçak Fabrikası. Ayrıca, 1936 yılında Nuri Demirağ tarafından Beşiktaş'ta bir uçak fabrikası temeli atılmış, ancak 1939'da sözleşme iptali nedeniyle üretim yapılamamıştır.

    Atatürkün kaç tane fabrikası var?

    Mustafa Kemal Atatürk, 15 yıllık iktidarında 46 fabrika kurmuştur.

    Atatürk'ün kurduğu uçak fabrikası nerede?

    Atatürk'ün kurduğu uçak fabrikası, Kayseri'de bulunmaktadır. Türkiye'nin ilk uçak fabrikası olan TOMTAŞ (Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi), 6 Ekim 1926'da açılmıştır. Fabrika, 1928 yılında çeşitli nedenlerle kapanmış, 1931 yılında tekrar açılmış, 1950 sonrasında ise üretim durmuştur. 1950’de “Kayseri Hava İkmal ve Bakım Merkezi” olarak hizmet vermeye başlayan fabrika, 1970’li yıllarla beraber uçak sanayisinin tekrar ivme kazanmasıyla yeniden canlanmıştır.

    Atatürk uçak fabrikasını ne zaman kurdu?

    Türkiye'nin ilk uçak fabrikası olan TOMTAŞ (Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi), 6 Ekim 1926 tarihinde açılmıştır. Kayseri Uçak Fabrikası ise 1931 yılında aynı isimle yeniden açılmıştır.

    Atatürk'ün harp sanayii ile ilgili sözü nedir?

    Atatürk'ün harp sanayii ile ilgili bazı sözleri: "Bilhassa harp sanayii ve fabrikalarının çalışmasını özel bir takdir ile anmayı bir borç bilirim. Bu son sene zarfında bu fabrikaların eksikleri en üst düzeyde tamamlanmıştır. Bugün her türlü ihtiyacın tamamlanması imkân altına alınmıştır. Yeni tesis edilen mermi ve fişek fabrikalarında bol miktarda topçu ve piyade cephanesinin ve bombasının hazırlanması ve imaline muvaffakiyet hâsıl olmuştur" (1 Mart 1922, TBMM, 3. Toplanma Yılını Açarken). "Azim ve imanımız önünde yıkılarak silah, mühimmat ve araçlarını savaş meydanında terke mecbur olan Yunan ordusunun bıraktıklarından istifade olunarak değişik merkezlerde yeni ve yedek silah ve cephane depolarımız ve fabrikalarımız kurulmuştur. Bu genişlikte kurulan ve gün geçtikçe daha çok genişleyen ve mükemmelleşen askerî kurumlara lâzım olan fenni beyinler yetiştirilmesi için de hazırlıklarda bulunulmaktadır" (1 Mart 1923, TBMM, 4. Toplanma Yılını Açarken). "Harp sanayii tesisatımızı, daha ziyade gelişmesi ve genişlemesi için alınan tedbirlere devam edilmeli ve endüstrileşme mesaimizde de ordu ihtiyacı ayrıca göz önünde tutulmalıdır" (1 Kasım 1937, TBMM, 5. Dönem, 3. Toplanma Yılını Açarken). "Bundan sonrası için, bütün uçaklarımızın ve motorlarının memleketimizde yapılması ve hava harp sanayimizin de, bu esasa göre geliştirilmesi gerekir. Hava kuvvetlerinin kazandığı önemi göz önünde tutarak, bu çalışmayı plânlaştırmak ve bu konuyu lâyık olduğu önemle milletin nazarında canlı tutmak lâzımdır" (1 Kasım 1937, TBMM, 5. Dönem, 3. Toplanma Yılını Açarken).