• Buradasın

    Açıkta besicilikte gübre nasıl temizlenir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Açıkta besicilikte gübre temizliği için dört yöntem uygulanabilir:
    1. El aletleri ile temizleme 4.
    2. Otomatik sıyırıcılar ile temizleme 4. Bu sistem, daha çok serbest duraklı ahırlar için uygundur ve ilk yatırım masrafı yüksektir 4.
    3. Traktörle sıyırma 4. Serbest ahırlarda kısa aralıklarla ahırın temizlenmesi için kullanılır 4.
    4. Izgara tabanlı ahırlarda temizlik 4. Ahırın tabanı, idrarı ve gübrenin kolayca aşağıya düşmesine olanak verecek şekilde ızgaralı olarak düzenlenir 4.
    Ayrıca, gübrenin yağmur gibi çevresel faktörlerden korunacak şekilde depolanması gerekmektedir 34.
    Gübre temizliği sırasında güvenlik önlemlerinin alınması ve uygun kişisel koruyucu ekipmanların kullanılması önemlidir.

    Konuyla ilgili materyaller

    Ahır gübre çukuru nasıl olmalı?

    Ahır gübre çukuru şu özelliklere sahip olmalıdır: Eğimli zemin: İdrarın akması için hafif eğimli bir zemin tercih edilmelidir. Az geçirgen toprak: Ahır ve gübre çukurunun bulunduğu toprak az geçirgen olmalıdır. Sızdırmaz yapı: Gübre çukurunun alt kısmı sızdırmaz bir malzeme ile kaplanmalıdır (örneğin, içten içe 1,2x1,0x0,5 m boyutlarında bir sıvı gübre çukuru yapılabilir). Kapaklı tasarım: Gübre çukuru mutlaka kapaklı olmalıdır. Düzenli bakım: Gübre, yılda birkaç kez boşaltılmalıdır. Ahır gübresi, taze haldeyken belirli işlemlerden geçirilerek daha faydalı hale getirilebilir.

    Büyükbaş hayvan gübresi nasıl temizlenir?

    Büyükbaş hayvan gübresi temizliği şu adımlarla gerçekleştirilir: 1. Sıyırma: Gübreler, traktör önünde veya arkasına bağlanan sıyırıcı bıçaklar veya özel tasarlanmış iş makineleri ile temizlenir. 2. Depolama: Temizlenen gübreler, barınak içinde veya hemen dışında kapalı gübre çukurlarında veya tanklarda muhafaza edilir. 3. İletim: Gübreler, yerçekimi etkisiyle veya pompa yardımıyla gübre deposuna iletilir. 4. Kompostlaştırma: Gübrenin "gübre" olarak adlandırılabilmesi için geleneksel yöntemlerle veya kontrollü fermantasyon süreçlerinden geçirilmesi gerekir.

    Açık besicilikte altlık nasıl olmalı?

    Açık besicilikte altlık, hayvanların rahat etmesini ve sağlıklı kalmasını sağlayacak özelliklere sahip olmalıdır. İyi bir altlık: Temiz olmalıdır. Hafif, ucuz ve kolay temin edilebilir olmalıdır. Nem emici ve emdiği nemi buharlaştırabilen bir yapıya sahip olmalıdır. Tavuk dışkısı ile iyi karışabilmeli, olgunlaşıp ufalanabilmeli ve devre sonunda gübre olarak kullanılabilmelidir. Altlık malzemesi olarak saman, ince ve kaba talaş, kuru gübre, kum ve sentetik malzemeler kullanılabilir. Altlığın kalınlığı, yazın en az 6-8 cm, kışın ise 10-12 cm olmalıdır.