Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Tip 2 diyabette diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
- Öğün düzeni: Üç ana ve üç ara öğün şeklinde, az ve sık aralıklarla planlanmalıdır 12.
- Porsiyon kontrolü: Porsiyonlar, kişinin yaşı, cinsiyeti, kilosu ve genel sağlık durumuna göre belirlenmelidir 1.
- Karbonhidrat tüketimi: Karbonhidratlar kan şekerini diğer gıdalara kıyasla daha fazla yükselttiği için kontrollü tüketilmelidir 1. Günlük enerji ihtiyacının yarısı karbonhidratlardan karşılanmalıdır 1.
- Lifli gıdalar: Kandaki şeker düzeyini kontrol etmek için lifli gıdalar tercih edilmelidir 12.
- Glisemik indeks: Glisemik indeksi düşük, kan şekerini yükseltmeyen gıdalar tüketilmelidir 15.
- Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, kabuklu yemişler gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir 23.
- Paketli gıdalar: Paketli gıdalardan uzak durulmalıdır 15.
- Tatlı tüketimi: Tatlı, pasta, kek, börek gibi basit şeker içeren gıdalar tüketilmemelidir 15.
- Tuz ve yağ tüketimi: Tuz ve yağ (özellikle trans yağlar) kullanımı mümkün olduğunca azaltılmalıdır 2.
- Su tüketimi: Her gün en az 2 litre su içilmelidir 5.
Beslenme programı, bir beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmalıdır 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: