Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Taş adam hastalığı (fibrodisplazi ossifikans progressiva, FOP) ACVR1 geninde meydana gelen mutasyon sonucu oluşur 125.
Bu mutasyon, kas, tendon ve ligament gibi fibröz dokunun aniden veya travma sonucu oluşan hasar sonucu kemikleşmesine neden olarak vücudun tamir mekanizmasını etkiler 12.
FOP genellikle spontan mutasyon sonucu oluşur, yani ailede hastalık öyküsü olmasa bile bireyde ortaya çıkabilir 5.
Taş adam hastalığının diğer nedenleri arasında şunlar da sayılabilir:
- BMP4 geninin doğum sonrası aktifliğini kaybetmemesi 4. Anne karnında fetüsün kemik dokularının oluşması için gerekli olan BMP4 geninin doğum sonrası aktifliğini kaybetmemesi de dokularda kemikleşmeye neden olur 4.
- Basınç ve darbe 24. Vücuttaki bağ dokuların kemikleşerek iskelet sistemine katılmasıyla kişinin hareket kabiliyetini azaltır 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: