Endüstriyel hijyen kuralları, gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten iş yerlerinde uygulanması gereken temel hijyen standartlarını içerir 12. Bu kurallar şunlardır:
- Atık Yönetimi: Atıkların düzenli bertarafı için uygun ve temizlenebilir konteynerler kullanılmalıdır 1.
- Temizlik ve Dezenfeksiyon: Temizlik işlemleri belirlenmiş planlara uygun olarak yapılmalı, temizlik ekipmanları kullanımdan sonra kaldırılmalı ve uygun depolama alanında muhafaza edilmelidir 12.
- Aydınlatma ve Havalandırma: Yeterli aydınlatma her alanda sağlanmalı, mekanik havalandırma sistemleri etkili temizlemeye olanak sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır 14.
- Personel Hijyeni: Çalışanlar ellerini düzenli olarak yıkamalı, kokusuz sıvı sabun ve tek kullanımlık havlular kullanılmalıdır 14. Yeme ve içme için özel alanlar sağlanmalıdır 1.
- Haşere Kontrolü: Tesislerde kemirgenlerden, uçan ve sürünen böceklerden, kuşlardan ve diğer haşerelerden kaynaklanacak bulaşmayı önlemek için kontrol tedbirleri alınmalıdır 14.
- Ekipman Temizliği: Ürün ile temas eden ekipmanların bütün parçaları yeterli bir şekilde muhafaza edilir ve temizlenir olmalıdır 1. Ekipmanlar kolay temizlenebilir malzemelerden dizayn edilmelidir 4.
- Eğitim: Çalışanlar hijyen kuralları ve kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı konusunda eğitilmelidir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: