Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çene ameliyatından sonra beslenme, iyileşme sürecinin sorunsuz ilerlemesi için oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde aşağıdaki beslenme önerilerine uyulması önerilir:
- Sıvı Diyet (İlk 7 Gün): İlk hafta boyunca sadece sıvı gıdalar tüketilmelidir 1. Bu dönemde protein açısından zengin smoothie’ler, süzülmüş çorbalar, süt ve kefir, taze sıkılmış meyve suları gibi besinler tercih edilmelidir 12.
- Püre Diyet (7-14 Gün Arası): İkinci hafta itibarıyla sıvıdan püre kıvamına geçiş yapılabilir 1. Yoğurt, püre haline getirilmiş sebzeler, muz ve avokado püresi, iyi haşlanmış ve ezilmiş yulaf lapası gibi yumuşak ve kolay yutulabilen besinler tüketilmelidir 12.
- Yumuşak Beslenme (2-6 Hafta Arası): İlk iki haftayı tamamlayan hastalar, yavaş yavaş daha yumuşak katı gıdalara geçiş yapabilirler 1. Haşlanmış yumurta ve omlet, peynir ve süt ürünleri, iyi haşlanmış sebzeler ve makarna, pişmiş yumuşak meyveler gibi besinler tüketilebilir 1.
- Normal Beslenmeye Geçiş (6. Hafta Sonrası): Ameliyattan 6 hafta sonra, doktor onayı ile normal beslenmeye kademeli olarak geçilebilir 1. Ancak hala aşırı sert ve yapışkan gıdalardan kaçınılmalıdır 1.
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar:
- Çiğneme gücünü artırmak için küçük lokmalar alınmalı ve yavaş yemek yenmelidir 1.
- Çene zorlanmamalıdır 1.
Beslenme planı konusunda kesin bilgiler için bir doktora veya diyetisyene danışmak önemlidir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: