Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Airfryer'ın hem sağlıklı hem de zararlı yönleri bulunmaktadır.
Sağlıklı Yönleri:
- Airfryer, az yağ kullanarak veya bazen hiç yağ kullanmadan yemek pişirme imkanı sunar, bu da daha düşük kalori ve yağ içeriği anlamına gelir 23.
- Derin yağda kızartmaya göre daha az akrilamid, heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi zararlı bileşikler oluşturur 24.
- Pişirme süresi daha kısadır, bu da besin maddelerinin daha az kaybolması anlamına gelir 1.
Zararlı Yönleri:
- Airfryer'ın yüksek sıcaklıklarında teflon kaplamalar ve diğer plastik bileşenler yiyeceklere geçebilir, bu da kanser riski taşıyabilir 2.
- 200°C üzerindeki pişirme sıcaklıklarında aldehitler gibi toksik bileşikler oluşabilir 2.
- Airfryer'ın kullanımı, günlük olarak kilo alımı, tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarına yol açabilir 1.
Sonuç olarak, airfryer'ın doğru sıcaklıkta, uygun malzemelerle ve düzenli temizlik yaparak kullanılması daha güvenli bir pişirme yöntemi olabilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: