Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Urfa'ya ait bakır siniler çeşitli türlerde olup, genellikle dövme çekiç tekniğiyle işlenmiştir 13. İşte bazı örnekler:
- Yemek Sinisi: Çapı 60-90 cm arasında değişir, aile fertlerinin yemek sofrasında kullanılır 12.
- Divan Sinisi: Çapı 110 cm, misafir sofralarında tercih edilir 12.
- Bekmez Sinisi: Çapı 100-110 cm, yüksek dik kenarlı ve dört kulpludur, "gün pekmezi" yapımında kullanılır 12.
- Kaburgalı Sini: Değişik boyları vardır, kenar kısmı "kaburgalı" tabir edilen dövme süslemelidir 12.
- Mangal Sinisi: Çapı 60-70 cm, kül ve ateşin halıya düşmesini engellemek amacıyla mangalın alt kısmına yerleştirilir 12.
- Kadayıf Sinisi: Kadayıf pişirmede kullanılan özel bir sini 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: