• Buradasın

    Şarkışla neden önemli?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Şarkışla'nın önemli olmasının bazı nedenleri:
    • Tarihî ve kültürel zenginlik: Şarkışla, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, Hitit, Selçuklu, Osmanlı gibi dönemlerin izlerini taşır 124. İlçede "Hitit Tören Baltası" gibi önemli tarihi eserler bulunmuştur 14.
    • Coğrafi konum: Sivas'ın güneybatısında yer alır ve çevresinde Kayseri, Yozgat gibi illerle sınırı bulunur 15.
    • Nüfus yoğunluğu: 2024 yılı verilerine göre 37.340 kişilik nüfusuyla Sivas'ın en kalabalık ilçesidir 34.
    • Ekonomik katkı: Tarım, hayvancılık ve yenilenebilir enerji (HES ve güneş enerjisi) alanlarında ekonomik katkı sağlar 34.
    • Kültürel etkinlikler: Halk ozanları ve sanatçılarıyla ünlüdür; her yıl 16-21 Mart tarihleri arasında Âşık Veysel ve Ozanlar Haftası düzenlenir 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Şarkışla'nın neyi meşhur?

    Şarkışla'nın meşhur olan bazı yönleri şunlardır: Yemekleri. Başlıca meşhur yemekleri ve tatlıları arasında şunlar sayılabilir: çorbalar (Arabaşı çorbası, bulamaşı, düğürcük çorbası, sulu köfte, Tatar çorbası, yarmaaşı, herle); yemekler (arabaşı, içli köfte, madımak, su böreği, omaç, sündürme, cücük, dizman mantısı, bulgur pilavı, katıklı köfte, patates böreği, kaygana, evelik sarması, kabak çiçeği dolması, sirken böreği, velibah, yağlama, guymah, dal turşusu mıhlaması, keşkek, mıhla, köremez, deri kebabı, mumbar); mantılar (sini mantısı, ufak mantı/bideleme, haluj/hambal (Çerkes), hingel, gılnış-cırdıgış (Çeçen), üç ibikli mantı, kızıl mantı); tatlılar (kavut, hurma (kalburabastı) tatlısı, baklava, un helvası, sütlü (sütlaç), hasıda, üzüm çorbası, ufak tatlısı, paşa sarması). Halk ozanları. Tarihi yerler.

    Şarkışlanın eski adı nedir?

    Şarkışla'nın eski adı "Tonus" veya "Tenos" olarak bilinmektedir.

    Şarkışla'nın neyi meşhur?

    Şarkışla'nın meşhur olan bazı yönleri şunlardır: Yemekleri. Başlıca meşhur yemekleri ve tatlıları arasında şunlar sayılabilir: çorbalar (Arabaşı çorbası, bulamaşı, düğürcük çorbası, sulu köfte, Tatar çorbası, yarmaaşı, herle); yemekler (arabaşı, içli köfte, madımak, su böreği, omaç, sündürme, cücük, dizman mantısı, bulgur pilavı, katıklı köfte, patates böreği, kaygana, evelik sarması, kabak çiçeği dolması, sirken böreği, velibah, yağlama, guymah, dal turşusu mıhlaması, keşkek, mıhla, köremez, deri kebabı, mumbar); mantılar (sini mantısı, ufak mantı/bideleme, haluj/hambal (Çerkes), hingel, gılnış-cırdıgış (Çeçen), üç ibikli mantı, kızıl mantı); tatlılar (kavut, hurma (kalburabastı) tatlısı, baklava, un helvası, sütlü (sütlaç), hasıda, üzüm çorbası, ufak tatlısı, paşa sarması). Halk ozanları. Tarihi yerler.