Buradasın
Keman telleri neden bağırsaktan yapılır?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Keman tellerinin bağırsaktan yapılmasının nedeni, geçmişte koyun veya keçi bağırsağının sıcak ve zengin bir tona sahip olmasıdır 14.
Günümüzde ise bağırsak teller, sentetik teller ve çelik teller de kullanılmaktadır 14. Sentetik teller, neme daha az duyarlı ve daha stabil bir ton sunar 1. Çelik teller ise genellikle başlangıç seviyesi kemanlarda veya daha parlak bir ton istenen durumlarda kullanılır 1.
Ayrıca, bağırsaktan yapılan tellerin en yumuşak sesi verdiği düşünülmektedir 5.
Keman tellerinin bağırsaktan yapıldığına dair popüler bir efsane de vardır 15. Efsaneye göre, Ortaçağ İtalyan keman ustaları, iyi tellerin koyun bağırsağından elde edildiğini keşfetmiş, ancak kedi öldürmenin uğursuzluk getireceğine inandıkları için herkese telleri kedi bağırsağından yaptıklarını söylemişlerdir 15.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: