• Buradasın

    İstiklal Marşı'nın konusu nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İstiklal Marşı'nın konusu, Kurtuluş Savaşı ve Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesidir 12.
    Şiirde, vatan, millet, bayrak sevgisi ve bağımsızlık tutkusu gibi temalar işlenmektedir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    İstiklal Marşı'nın sözleri nelerdir?

    İstiklal Marşı'nın sözleri şu şekildedir: > 1. Kıta: > Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, > Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. > O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; > O benimdir, o benim milletimindir ancak. > 2. Kıta: > Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilâl! > Kahraman ırkıma bir gül; ne bu şiddet, bu celâl? > Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl... > Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl. > 3. Kıta: > Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım, > Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım. > Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım; > Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım. > 4. Kıta: > Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, > Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var. > Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar, > "Medeniyet" dediğin tek dişi kalmış canavar?. > 5. Kıta: > Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın, > Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın. > Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın, > Kim bilir, belki yarın belki yarından da yakın. > 6. Kıta: > Bastığın yerleri "toprak" diyerek geçme, tanı, > Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. > Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı, > Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı. > 7. Kıta: > Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? > Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda. > Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hudâ, > Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda. > 8. Kıta: > Ruhumun senden İlahî, şudur ancak

    İstiklal Marşı'nın 2 kıtası ne anlatıyor?

    İstiklal Marşı'nın 2. kıtası, bayrağın o dönemdeki kırgın ve öfkeli halini anlatmaktadır. Kıtada geçen ifadeler ve anlamları şu şekildedir: 1. "Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!". 2. "Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?". 3. "Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal...". 4. "Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal!".

    İstiklal Marşı'nın kabulü nasıl oldu?

    İstiklal Marşı'nın kabulü şu şekilde gerçekleşti: 1. Yarışma Düzenlenmesi: 1920 yılında, Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından milli marş ihtiyacını karşılamak amacıyla bir yarışma düzenlendi. 2. Şiirlerin Gönderilmesi: Yarışmaya 724 şiir gönderildi. 3. Finalistlerin Belirlenmesi: Gelen şiirler arasından 6 tanesi finale bırakıldı. 4. Mehmet Akif'in İkna Edilmesi: Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver, Mehmet Akif Ersoy'u yarışmaya katılması için ikna etti. 5. Şiirin Sunulması: Akif, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda kaleme aldığı şiiri yarışmaya sundu. 6. Kabul Edilmesi: 12 Mart 1921'de, TBMM'de yapılan oturumda İstiklal Marşı, coşkulu alkışlarla kabul edildi. Mehmet Akif Ersoy, kazandığı 500 liralık ödülü Darülmesai Vakfı'na bağışladı.

    İstiklal Marşı'nın 1 kıtası nedir?

    İstiklal Marşı'nın 1. kıtası şu şekildedir: > Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; > Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. > O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; > O benimdir, o benim milletimindir ancak.

    İstiklal Marşında geçen istiklal ne demek?

    İstiklal Marşı'nda geçen "istiklal" kelimesi, "bağımsızlık" anlamına gelir.

    İstiklal Marşı'nın 6 kıtası nedir?

    İstiklal Marşı'nın 6. kıtası şu şekildedir: > Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı: > Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. > Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: > Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

    İstiklal Marşı ne zaman yazıldı?

    İstiklal Marşı, 1921 yılında yazılmıştır.