Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gelin Kayası efsaneleri, farklı bölgelerde benzer anlatımlarla bilinen hüzünlü halk hikayeleridir 3.
Yaygın bir Gelin Kayası efsanesi şöyle anlatılır:
Zengin bir bey, kızını sevmediği biriyle zorla evlendirmeye karar verir 3. Ancak genç kız, fakir ama yiğit bir çobana âşıktır 3. Ailesi onu dinlemez ve düğün günü yaklaşır 3. Düğün alayı gelini ata bindirip yola çıkar 3. Gelin, sevdiceğinden koparıldığı her an daha da kahrolur 3. Son bir umutla ellerini gökyüzüne açar ve Tanrı'ya şöyle yakarır: "Ya beni sevdiğime kavuştur, ya da beni taş eyle!" 3.
Tam o anda, büyük bir gürültü kopar 3. Düğün alayı ilerlerken birdenbire olduğu yerde taş kesilir 3. Atından inemeyen gelin, atıyla birlikte kaya olur 3. Onu takip eden alayda bulunan herkes de aynı kaderi paylaşır 3. O günden sonra, halk bu taşlaşmış figürlere "Gelin Kayaları" adını verir 3.
Diğer bir efsaneye göre ise Yozgat'taki Nohutlu Tepesi’nin arkasında bulunan Cehrilik yakınlarında, deveye binmiş geline benzeyen kayalar vardır ve bunlara "Gelin Kayası" denir 24. Efsaneye göre, bir gelin alayı eşkıyalar tarafından pusuya düşürülür ve gelin ile damat Allah'a dua ederek taş olurlar 24.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: