Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Eskişehir çömleğinin meşhur olmasının birkaç nedeni vardır:
- Tarihî önem: Sorkun çömleği, Anadolu'nun en eski el sanatlarından biridir ve Neolitik dönemde uygulanan teknikle üretilmektedir 12.
- Üretim yöntemi: Çömlekler, çamurun şekillendirilip açık havada pişirilmesiyle yapılır, bu yöntem günümüzde çok az yerde görülmektedir 13.
- Benzersizlik: Sorkun çömleği, kırmızı, kahverengi, siyah ve beyaz renklerde olup, üzerinde çeşitli motifler ve desenler bulunur 13.
- Kültürel miras: Ana Tanrıça kültürünün egemen olduğu dönemlerin tekniğini yansıtması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescillenmiş olması 12.
- Ekonomik değer: Sorkun çömleği, Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sorkun köyünde kadınlar tarafından üretilir ve uygun fiyatlarla satılmaktadır 15.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: