• Buradasın

    Cezzar ahmed paşa neden deve kasabı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Cezzar Ahmed Paşa'ya "deve kasabı" lakabı, Cidde yöresinde ayaklanan Bedevilere karşı yaptığı savaşlarda birçok isyancıyı develeriyle birlikte öldürmesi nedeniyle verilmiştir 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Cezzar Paşa neden kasap lakabı?

    Cezzar Ahmet Paşa'ya "kasap" anlamına gelen "Cezzar" lakabı, Cidde yöresinde isyan eden Bedevilere karşı savaş sırasında, Abdullah Bey'in öldürülmesine misilleme olarak 70 kadar Bedeviyi öldürttüğü için verilmiştir. Bir diğer açıklamaya göre ise bu lakabı, otoritesini güçlendirmek amacıyla kendisi benimsemiştir.

    Cezzar Ahmet Paşa'nın hikayesi nedir?

    Cezzar Ahmet Paşa, 1724-1734 yılları arasında doğduğu tahmin edilen, kendi kendini yetiştirmiş bir Osmanlı komutanıdır. En ünlü başarısı, 1799 yılında Akka Kalesi'ni 62 gün boyunca Napolyon Bonapart'ın ordularına karşı savunmasıdır. Cezzar Ahmet Paşa'ya "Cezzar" lakabı, bir mücadele sırasında Abdullah Bey'in hasımlarından 70 kişiyi öldürtmesi nedeniyle, "kasap" anlamına gelen bu isimle anılmaya başlanmıştır. Cezzar Ahmet Paşa, 23 Nisan 1804'te vefat etmiştir.

    Cezzar Ahmed Paşa Napolyon'u nasıl yendi?

    Cezzar Ahmed Paşa, Napolyon'u Akka Kalesi'nde 62 gün süren bir kuşatma ve savunma savaşı ile yendi. Olayların özeti: Napolyon, Akka'yı zapta karar verdi ve 19-20 Mart 1799'da kaleye saldırdı. Cezzar Ahmed Paşa, şiddetli bir şekilde Fransızlara karşı koydu ve yeni kurulmuş Nizam-ı Cedid askerleriyle direndi. İstanbul'dan gelen donanma ve askeri kuvvetler de kaleye destek sağladı. 10 Mayıs 1799'da, yardım kuvvetlerinin yetişmesiyle Napolyon büyük bir hezimete uğradı ve kuşatmayı kaldırıp geri çekildi. Cezzar Ahmed Paşa'nın Napolyon'a söylediği ünlü söz: "Devlet-i Ali Osman bu şehri size teslim etmek için beni vezir yapmadı, ben Boşnak Cezzar Ahmed Paşayım. Şehadet rütbesine ulaşıncaya kadar şehirden size bir damla bile içecek vermeyeceğim".

    Cezzar Ahmet Paşa Akka Kuşatması'nı nasıl kazandı?

    Cezzar Ahmed Paşa, Akka Kuşatması'nı şu yöntemlerle kazanmıştır: Savunma Sistemi: Akka Kalesi'nin surlarını güçlendirmiş, önüne derin hendek kazdırmıştır. Takviye Kuvvetler: İstanbul'dan yeni askeri kuvvetler ve donanma ile destek almıştır. Nizam-ı Cedid Askerleri: Akka'ya yeni kurulmuş Nizam-ı Cedid askerlerinden bir kuvvet gönderilmiştir. Propaganda ve Moral: Fransızlara karşı propaganda yapmış, askerlerine moral aşılamıştır. Cephanelik Patlaması: Fransızların kaleye sızma girişimini, bölgedeki cephaneliği patlatarak durdurmuştur. Yardımın Gelişi: 20 Mayıs 1799'da Rodos'tan 3000 Nizam-ı Cedid askeri gelmiştir. Bu sayede Cezzar Ahmed Paşa, 62 gün boyunca Akka'yı savunarak Napolyon Bonapart'ın önderliğindeki Fransız ordusunu yenilgiye uğratmıştır.