Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çaydaçıra figürü, genellikle karpuz çekirdekleri kullanılarak yapılır. İşte adımlar:
- Karpuz Seçimi: İçi boş ve olgun karpuzlar seçilir 3.
- Kesme: Karpuzun üst kısmı az ilerisine kadar kesilir 3.
- İç Temizleme: İç kısımdaki çekirdekler ayıklanır 3.
- Hazırlık: Boş karpuz kabuklarının içi kırmızı toprakla temizlenir ve odun külü ile doldurulur 3.
- Fitil Yerleştirme: İç yağı damlatılan külün ortasına fitil yerleştirilir 3.
- Suya Salma: Yüzlerce karpuz, çaya veya suya salınmak üzere bekletilir 3.
Bu yöntemle yapılan Çaydaçıra figürleri, suda salındıklarında halk oyunlarındaki motiflere benzer hareketler sergiler 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: