Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Atatürk'ün Yürüyen Köşk anısı, 1930 yılında Yalova'daki Millet Çiftliği'ndeki çınar ağacının dallarının köşkün çatısına zarar vermesi nedeniyle, ağacın kesilmek yerine köşkün 4,80 metre kaydırılmasıyla ilgilidir 123.
Atatürk, bir gün köşke gittiğinde, çalışanların çınar ağacının dalının köşkün çatısına vurduğunu ve zarar verdiğini söyleyerek, dalı kesmek istediklerini belirtmeleri üzerine, "Ağaç kesilmeyecek, bina kaydırılacak" talimatını vermiştir 123.
İstanbul Belediyesi'ne bağlı ekipler, köşkün etrafını temel seviyesine kadar kazmış, altına tramvay rayları yerleştirmiş ve yapıyı bu rayların üzerinde kaydırarak ağaçtan uzaklaştırmıştır 134. Bu olay, Atatürk'ün doğa sevgisinin ve çevre duyarlılığının bir örneği olarak "Yürüyen Köşk" olarak anılmasına yol açmıştır 24.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: