• Buradasın

    Tekzip ve düzeltme arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tekzip ve düzeltme kavramları, hukuki bağlamda benzer anlamlar taşısa da farklı şekillerde kullanılır:
    1. Tekzip: Kelime anlamı olarak "yalanlama" veya "doğru olmadığını belirtme" anlamına gelir 1. Hukuki anlamda ise, bir basın hakkı olup, medya kuruluşlarının yer aldığı haberin gerçeği yansıtmadığını açıklamaları için kullanılır 13. Tekzip, kişilik haklarını koruma amacı güder ve 5187 sayılı Basın Kanunu'nun 14. maddesi tarafından düzenlenir 13.
    2. Düzeltme: Bir bilgi veya haberin yanlış aktarılmasının düzeltilmesi anlamına gelir 4. Anayasa'nın "düzeltme ve cevap hakkı" başlıklı 32. maddesine dayanır ve kişilerin haysiyet ve şereflerine dokunulması veya kendileriyle ilgili gerçeğe aykırı yayınlar yapıldığında tanınır 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Tekzip ne demek Osmanlıca?

    Tekzip kelimesinin Osmanlıca karşılığı "تكذیب" olarak yazılır.

    Düzeltmenin amacı nedir?

    Düzeltmenin amacı, yazılı bir belgede dilbilgisi, noktalama, imla ve biçimleme hatalarını tespit etmek ve düzeltmektir. Bu süreç, belgenin nihai taslağının hata içermeyecek ve yayımlanmaya veya sunulmaya hazır bir hale gelmesini sağlar.

    Tekzip hakkı kimlere aittir?

    Tekzip hakkı, yanlış ya da eksik bir bilgiyle zarar gören her birey veya kuruluşa aittir.

    Tekzip hakkı nasıl kullanılır?

    Tekzip hakkı, bir kişi veya kuruluşun, kendisi hakkında yayımlanan yanıltıcı, eksik veya gerçeğe aykırı bir bilgi veya haberin düzeltilmesini talep etme hakkıdır. Tekzip hakkının kullanımı şu adımları içerir: 1. Süreli yayında yayım: Tekzip hakkı, yalnızca süreli yayınlarda kullanılabilir; bunlar belirli aralıklarla yayımlanan gazete, dergi gibi basılmış eserler ile haber ajansları yayınlarıdır. 2. İki aylık başvuru süresi: Tekzip talebi, haberin yayım tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde yapılmalıdır. 3. Düzeltme yazısı içeriği: Düzeltme yazısı suç unsuru içermemeli, üçüncü kişilerin hukuken korunan menfaatlerine aykırı olmamalıdır ve ilgili yazıdan uzun olamaz. 4. Tebliğ ve yayım: Düzeltme yazısını alan yayım kuruluşunun sorumlu müdürü, yazıyı tebliğ aldığı tarihten itibaren en geç üç gün içinde yayımlamak zorundadır. Tekzip talebinin yerine getirilmemesi durumunda, ilgili kişi sulh ceza hâkimliğinde dava açma hakkına sahiptir.

    Tekzibi kim yayınlar?

    Tekzibi, tekzip hakkına sahip olan kişi veya onun yetkili vekili yayınlar. Bu kişi, süreli yayınlarda yer alan ve şeref ve haysiyetini ihlal edici veya gerçeğe aykırı olduğunu düşündüğü bir haberden zarar görmüş olabilir.

    Tekzip ne demek?

    Tekzip kelimesi, yalanlama anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir. Hukukta tekzip, bir kimse hakkında gerçeğe aykırı ve onuruna dokunacak şekilde yayın yapıldığı takdirde o kişiye tanınan hak olarak ifade edilir. Medya alanında ise tekzip, süreli yayınlarla kişilerin şeref ve haysiyetini ihlâl edici veya kişilerle ilgili gerçeğe aykırı yayım yapılması halinde, bu yayının ilgili medya kuruluşu tarafından düzeltilmesidir.

    Tekzip yazısı nasıl gönderilir?

    Tekzip yazısı göndermek için aşağıdaki adımlar izlenmelidir: 1. İhtar Gönderimi: Tekzip edilecek haber veya yayından zarar gören kişi, yayımı yapan kuruluşa ihtar gönderir. 2. Gönderim Şekli: İhtar, noter aracılığıyla veya iadeli taahhütlü posta yoluyla ya da e-mail adresi üzerinden ileti yoluyla gönderilebilir. 3. Yayınlama Süresi: Sorumlu müdür, ihtarı aldıktan sonra üç gün içinde düzeltme ve cevap metnini, ilgili yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda aynı puntolarla yayımlamak zorundadır. 4. Sulh Ceza Hakimliği Başvurusu: Eğer tekzip metni gerektiği gibi yayımlanmazsa, 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurarak yayımın yapılmasına karar verilmesi talep edilebilir.