Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan bir madencilik kazasıdır 13.
Olay şu şekilde gelişmiştir:
- Yangın, vardiya değişimi sırasında, 787 işçinin bulunduğu maden giriş kısmının 400 metre altında, saat 15.10 civarında elektrik panosundan kaynaklandığı düşünülen bir şekilde çıkmıştır 123.
- Kömür madeninin 2 kilometrelik galerisinde çıkış kısmına yakın olan işçiler dışarı çıkmayı başarmış, ancak yaklaşık 300 işçi 800 metre derinlikte mahsur kalmıştır 123.
- Yangının etkisiyle maden ocağı zehirli dumanla dolmuş, elektriklerin kesik olması sebebiyle asansörlerin çalışmaması kurtarma çalışmalarını zorlaştırmıştır 123.
- İlk olarak çevredeki bir maden ocağından gelen tahliye ekibi kurtarma çalışması başlatmış, toplamda 27 ambulans, 3 kurtarma ekibi ve 1 helikopter görev yapmıştır 123.
- 17 Mayıs 2014'te, içeride kimse kalmadığı için kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklanmıştır 13.
Facianın ardından açılan davada, şirketin patronlarının da aralarında olduğu 45 sanık yargılanmıştır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: