• Buradasın

    Sayıştay TCDD'yi denetleyebilir mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, Sayıştay, TCDD'yi denetleyebilir. Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerini denetleme yetkisine sahiptir ve bu kapsamda TCDD de bu idarelerden biridir 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Sayıştay denetiminde hangi konular incelenir?

    Sayıştay denetiminde incelenen konular şunlardır: 1. Kamu Harcamaları: Kamu kurumları tarafından yapılan harcamaların uygunluğu ve verimliliği. 2. Bütçe Uygulamaları: Devlet bütçesinin doğru ve zamanında uygulanıp uygulanmadığı. 3. Devlet İhale ve Satın Alma Süreçleri: İhale süreçlerinin yasalara uygun şekilde yapılması. 4. Mali Yönetim ve İç Kontrol Sistemleri: Kamu idarelerinin mali yönetim sistemlerinin etkinliği ve iç kontrol mekanizmalarının işleyişi. 5. Hesap ve İşlemler: Kamu idarelerinin hesap, işlem ve mallarının kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygunluğu. 6. Performans Denetimi: İdarelerin stratejik amaç ve performans hedeflerine ulaşıp ulaşmadığının değerlendirilmesi.

    Sayıştayın denetlediği kurumlar nelerdir?

    Sayıştay, aşağıdaki kurumları denetler: 1. Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ve sosyal güvenlik kurumları. 2. Mahallî idareler. 3. Sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak kamu payı olan özel kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile kurulmuş anonim ortaklıklar. 4. Diğer kamu idareleri (kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hariç). 5. Kamu idareleri tarafından yapılan iç ve dış borçlanma, borç verilmesi, borç geri ödemeleri gibi işlemler. 6. Avrupa Birliği fonları dahil yurt içi ve yurt dışından sağlanan diğer kaynaklar ve fonlar. Ayrıca, Sayıştay, uluslararası kuruluş ve örgütlerin hesap ve işlemlerini de denetleyebilir.

    TCDD Sayıştay'a bağlı mı?

    Evet, TCDD Sayıştay'a bağlıdır. TCDD, 3/12/2010 tarihli 6085 sayılı Sayıştay Kanunu çerçevesinde Sayıştay denetimine tabidir.

    TCDD ne anlama gelir?

    TCDD kısaltması, "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları" anlamına gelir.

    Sayıştay denetim soruları nelerdir?

    Sayıştay denetim soruları genel olarak aşağıdaki konuları kapsar: 1. Ekonomiklik: Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılıp kullanılmadığı. 2. Verimlilik: Belirlenen amaç ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı, politikaların etkinliği. 3. Uygunluk: Gelir, gider ve mallara ilişkin hesap ve işlemlerin kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygunluğu. 4. İç kontrol sistemleri: Kamu idarelerinin iç kontrol mekanizmalarının yeterliliği ve işleyişi. 5. Stratejik yönetim: Stratejik planların ve performans programlarının etkinliği. Ayrıca, Sayıştay denetimlerinde sorun odaklı ve sistem odaklı yaklaşımlar da kullanılarak, mevcut sorunların analizi ve çözüm önerileri geliştirilir.

    Sayıştay'ın görevi nedir?

    Sayıştay'ın görevleri şunlardır: 1. Kamu idarelerinin mali faaliyetlerini denetlemek: Gelir, gider ve malların kanunlara ve diğer hukuki düzenlemelere uygun olup olmadığını incelemek. 2. Hesap verme sorumluluğu çerçevesinde rapor sunmak: Denetim sonuçlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne doğru, yeterli ve zamanında bildirmek. 3. Sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak: Kamu zararına yol açan hususları tespit edip hükme bağlamak. 4. İnceleme ve denetleme işleri yapmak: Kanunlarla verilen diğer inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yerine getirmek.

    Sayıştay kimler tarafından denetlenir?

    Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetlenir.