• Buradasın

    Mirasta gerçek ve hükmi red arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mirasta gerçek red ve hükmi red arasındaki fark, mirasçının reddi beyanının niteliği ve sürecin işleyişine göre ortaya çıkar.
    Gerçek red, mirasçının kendi iradesiyle mirası reddetmesi anlamına gelir 34. Bu durumda mirasçı, Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunur ve bu beyan kayıtsız ve şartsız olmalıdır 12.
    Hükmi red ise, miras bırakanın ölüm tarihinde borçlarının malvarlığından fazla olması durumunda, mirasın kendiliğinden reddedilmiş sayılması durumudur 14. Bu durumda mirasçılar, ayrıca bir işlem yapmadan da tereke borçlarından sorumlu tutulmazlar 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Redd-i miras ne zaman hükmen red olur?

    Redd-i miras (mirasın hükmen reddi), iki durumda gerçekleşir: 1. Mirasbırakanın ölüm tarihinde açıkça belli olan ödemeden aczi: Mirasbırakanın borçları, mal varlığından fazla ise miras hükmen reddedilmiş sayılır. 2. Resmen tespit edilmiş olan ödemeden aczi: Mirasçıların bir irade açıklaması yapmak zorunda olmadan, miras kanunen reddedilmiş kabul edilir. Süreye bağlı değildir, yani herhangi bir zaman diliminde başvurulabilir.

    Reddeden mirasçının yerine kim geçer?

    Reddeden mirasçının yerine, mirası reddeden kişinin altsoyu, üstsoyu, kardeşleri ve eşleri geçer.

    Mirasın gerçek ve hükmen reddinde mirasçılar borçlardan sorumlu mudur?

    Mirasın gerçek ve hükmen reddinde mirasçıların borçlardan sorumluluğu farklıdır. Gerçek redde göre, mirasçılar sulh hukuk mahkemesine başvurarak mirası reddettiklerini beyan ederler. Hükmen redde göre ise, miras bırakanın ölüm tarihinde borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğu açıkça belli veya resmen tespit edilmişse, miras reddedilmiş sayılır.

    Reddi mirasta 3 ay kuralı nedir?

    Reddi mirasta 3 ay kuralı, mirasçıların, miras bırakanın ölümünden itibaren 3 ay içinde mirası reddetmeleri gerektiğini ifade eder. Bu süre, yasal mirasçılar için miras bırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten itibaren başlar. Belirtilen 3 aylık süre hak düşürücü niteliktedir; bu süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kabul etmiş sayılır.

    Mirasta hükmen reddinde tereke alacaklıları kimlerdir?

    Mirasta hükmen reddinde tereke alacaklıları, mirası reddeden mirasçının alacaklılarıdır.

    Atanmiş mirasçi hükmen reddi̇ mi̇ras yapabilir mi?

    Evet, atanmış mirasçı hükmen reddi miras yapabilir. Hükmen reddi miras, mirasçının herhangi bir irade açıklaması yapmak zorunda olmadan, miras bırakanın ölüm tarihinde borçlarının malvarlığından fazla olması durumunda mirasın kanunen reddedilmiş sayılmasıdır.

    Mirasın gerçek reddi nedir?

    Mirasın gerçek reddi, yasal veya atanmış mirasçıların, miras bırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine red iradesini bildirmeleri durumudur. Bu işlem, mirasçıların kayıtsız ve şartsız olarak mirası reddettikleri yazılı veya sözlü bir beyanla gerçekleştirilir. Mirasın gerçek reddinin sonuçları: - Mirasçılar, tereke borçlarından sorumluluktan kurtulur. - Mirasçılık sıfatı ortadan kalkar ve miras, diğer mirasçılara geçer.