• Buradasın

    Lütfü Savaş neden CHP'den ihraç edildi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Lütfü Savaş, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) sosyal medya paylaşımları nedeniyle "kesin ihraç" istemiyle sevk edildiği disiplin süreci sonucunda ihraç edilmiştir 123.
    Savaş, 3 Kasım 2024 tarihinde yaptığı paylaşımda, "Bugünün CHP’si DEM’lenmekle meşgul. Parti olarak, terör ile bağ kuran ve terörden siyasi rant devşirenleri her kim olursa olsun ya da hangi oluşum olursa olsun savunamayız" ifadelerini kullanmıştır 125. CHP yönetimi, bu açıklamaları parti tüzüğüne aykırı ve parti ilkeleriyle bağdaşmayan bir davranış olarak değerlendirmiştir 23.
    CHP Yüksek Disiplin Kurulu, yapılan incelemeler sonucunda oy birliğiyle Lütfü Savaş’ın partiden ihraç edilmesine karar vermiştir 35.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş hangi partiden?

    Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) üyesidir.

    Lütfü Savaş CHP kurultayında ne dedi?

    Lütfü Savaş, CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda şu iddiaları ortaya atmıştır: Delege İrade Fesadı: İkinci oylama başlamadan birçok delegenin salonu terk ettiğini, bu durumun irade fesadı yarattığını belirtmiştir. Baskı ve Usulsüzlük: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ve çevresindeki kişilerin, Kemal Kılıçdaroğlu'na oy veren delegelere baskı uyguladığını ve geçersiz oyların iptali için hukuka aykırı hareket edildiğini iddia etmiştir. Maddi Menfaat Karşılığı Oy Kullanımı: Bazı delegelere oy karşılığı ev, araba, para ve iş imkanı sözü verildiğini öne sürmüştür. Savaş, bu iddiaların araştırılması ve kurultayın iptali için Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açmıştır.

    Lütfü Savaş'ın CHP ile ilişkisi ne zaman bitti?

    Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile ilişkisi, 11 Aralık 2024 tarihinde partiden kesin ihraç edilmesiyle sona ermiştir. Savaş, 3 Kasım 2024 tarihinde yaptığı bir sosyal medya paylaşımında CHP'nin DEM Partisi ile olan ilişkisini eleştirmiş ve bu nedenle CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından disipline sevk edilmiştir.

    Lütfü savaş partiden ihraç edilirse ne olur?

    Lütfü Savaş'ın partiden ihraç edilmesi durumunda aşağıdaki sonuçlar ortaya çıkabilir: Siyasi Gelecek: Savaş, CHP'den ihraç edildiği için parti bünyesinde aktif bir siyasi rol oynaması mümkün olmaz. Hukuki Süreç: Savaş, ihraç kararına itiraz ederek konuyu yargıya taşıyabilir; bu durumda mahkeme, disiplin cezasının iptaline veya ihraç kararının kaldırılmasına karar verebilir. Kamuoyu Tepkisi: İhraç kararı, özellikle Savaş'ın eleştirdiği konular bağlamında, kamuoyunda farklı yorumlara yol açabilir. Lütfü Savaş, 3 Kasım 2024'te yaptığı bir sosyal medya paylaşımında CHP'yi terörden siyasi rant devşirmekle suçlamış ve bu nedenle "kesin ihraç" istemiyle disipline sevk edilmişti.

    CHP'de ihraç edilen isimler kimler?

    14 Temmuz 2025 tarihinde CHP Sözcüsü Deniz Yücel'in açıklamasına göre, CHP'de Engin Tüter, Cengiz Coşar ve Hüseyin Cem Gül kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmiştir. Bunun dışında, 3 Eylül 2024 tarihinde Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, eski Hakkari İl Başkanı Nazım Demir, eski Kars İl Başkanı Taner Toraman, eski Nallıhan İlçe Başkanı Ali Ekber Aytaç ve eski Hakkari Şemdinli İlçe Başkanı Ethem Karakoç hakkında da ihraç kararı verilmiştir.

    Özgür Özel, Lütfü Savaş için ne dedi?

    Özgür Özel, Lütfü Savaş için şu açıklamaları yapmıştır: Lütfü Savaş'ın CHP Kurultayı'na yönelik iptal davası: Özel, Savaş'ın açtığı davanın süre yönünden reddedilmeye mahkum olduğunu ve bu durumun Adalet ve Kalkınma Partisi'nin muhalefeti meşgul etme stratejisinin bir parçası olduğunu belirtmiştir. Lütfü Savaş'ın adaylığı: Özel, Savaş'ın aday gösterildiği süreçte kurultaya itiraz edecek zamanı bulamadığını, bu nedenle 1,5 yıl sonra dava açmasının anlamsız olduğunu ifade etmiştir. Hatay'daki protestolar: Özel, Hatay'da Lütfü Savaş'a yönelik protestoların çoğunlukla hükümete yönelik olduğunu, ancak Savaş'a da sitem cümleleri duyulduğunu söylemiştir. Özeleştiri: 31 Mart yerel seçimlerinde Lütfü Savaş'ın yeniden aday gösterilmesi konusunda özeleştiride bulunmuş ve Hatay'da özür dilediğini belirtmiştir.