• Buradasın

    Hmk 202 ve 203 maddeleri nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    HMK 202 ve 203 maddeleri, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda yer alan senetle ispat zorunluluğu ve istisnaları ile ilgilidir 12.
    HMK 202 maddesi şu şekildedir:
    "Delil başlangıcı MADDE 202- (1) Senetle ispat zorunluluğu bulunan hâllerde delil başlangıcı bulunursa tanık dinlenebilir. (2) Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir" 34.
    HMK 203 maddesi ise senetle ispat zorunluluğunun istisnalarını düzenler ve şu durumları kapsar:
    1. Altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki işlemler 12.
    2. İşin niteliğine ve tarafların durumlarına göre, senede bağlanmaması teamül olarak yerleşmiş bulunan hukuki işlemler 12.
    3. Yangın, deniz kazası, deprem gibi senet alınmasında imkânsızlık veya olağanüstü güçlük bulunan hâllerde yapılan işlemler 12.
    4. Hukuki işlemlerde irade bozukluğu ile aşırı yararlanma iddiaları 12.
    5. Hukuki işlemlere ve senetlere karşı üçüncü kişilerin muvazaa iddiaları 12.
    6. Bir senedin sahibi elinde beklenmeyen bir olay veya zorlayıcı bir nedenle yahut usulüne göre teslim edilen bir memur elinde veya noterlikte herhangi bir şekilde kaybolduğu kanısını kuvvetlendirecek delil veya emarelerin bulunması hâli 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    HMK 200 maddesi nedir?
    HMK 200 maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun Senetle İspat Zorunluluğu başlıklı maddesidir. Bu madde şu şekildedir: > Madde 200 - (1) Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri ikibinbeşyüz Türk Lirasını geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir. Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri ödeme veya borçtan kurtarma gibi bir nedenle ikibinbeşyüz Türk Lirasından aşağı düşse bile senetsiz ispat olunamaz. > (2) Bu madde uyarınca senetle ispatı gereken hususlarda birinci fıkradaki düzenleme hatırlatılarak karşı tarafın açık muvafakati hâlinde tanık dinlenebilir.
    HMK 200 maddesi nedir?
    HMK 203 nedir?
    HMK 203, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 203. maddesi anlamına gelir ve senetle ispat zorunluluğunun istisnalarını düzenler. Bu maddeye göre, aşağıdaki hallerde tanık dinlenebilir: 1. Altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki işlemler. 2. İşin niteliğine ve tarafların durumlarına göre, senede bağlanmaması teamül olarak yerleşmiş bulunan hukuki işlemler. 3. Yangın, deniz kazası, deprem gibi senet alınmasında imkânsızlık veya olağanüstü güçlük bulunan hallerde yapılan işlemler. 4. Hukuki işlemlerde irade bozukluğu ile aşırı yararlanma iddiaları. 5. Hukuki işlemlere ve senetlere karşı üçüncü kişilerin muvazaa iddiaları. 6. Bir senedin sahibi elinde beklenmeyen bir olay veya zorlayıcı bir nedenle yahut usulüne göre teslim edilen bir memur elinde veya noterlikte herhangi bir şekilde kaybolduğu kanısını kuvvetlendirecek delil veya emarelerin bulunması hali.
    HMK 203 nedir?