Buradasın
Çiftçiyi topraklandırma kanununa göre toprak dağıtımı nasıl yapılacaktı?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çiftçiyi Topraklandırma Kanununa göre toprak dağıtımı şu şekilde yapılacaktı:
- Uygulama Alanı İlanı: Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün etütleri sonucunda uygun görülen yerleşim yerleri, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla "Tarım Reformu Uygulama Alanı" olarak ilan edilirdi 1.
- Toprak Normunun Belirlenmesi: Uygulama alanı ilan edilen köy ya da kasabada, 5 kişilik bir çiftçi ailesinin geçimini sağlayacak miktarda toprak normu belirlenirdi 1. Bu norm, kuru ve sulu araziler için ayrı ayrı hesaplanırdı 1.
- Hak Sahiplerinin Tespiti: Toprak dağıtımı, temel şartları taşıyan çiftçi aileleri arasında yapılırdı 1. Bu şartlar arasında T.C. vatandaşlığı, toprak dağıtılacak yerde ikamet etme, çiftçilik yapmaya mani bir durumun olmadığını sağlık kurulu raporuyla belgeleme gibi kriterler bulunurdu 1.
- Puanlama ve Dağıtım: Çiftçi aileleri, hazırlanan standart bir beyanname ve eklerini teslim ederek başvuruda bulunurdu 1. Komisyon tarafından yapılan puanlama sonucunda, en yüksek puandan en düşük puana doğru bir sıralama yapılır ve mevcut hazine arazisinin yettiği kadar topraklandırma yapılırdı 1.
- Borçlanma ve Tapu Tahsisi: Toprak dağıtımı yapılan çiftçiler, belirlenen bedeli borçlanarak tapularını alırlardı 15. 4 yıl ödeme yapmadan faiz uygulanmayan bu bedel, 10 yılda 10 eşit taksit halinde ödenirdi 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: