• Buradasın

    Cevad Şakir Kabaağaçlı neden ceza aldı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Cevad Şakir Kabaağaçlı, yani Halikarnas Balıkçısı, ceza aldı çünkü babasını öldürdü 13.
    1914 yılında, Afyon'daki aile çiftliğinde babası Mehmet Şakir Paşa ile yaşadığı ağır bir tartışma sırasında tabancasından çıkan kurşunla babasını vurarak öldürdü 34. Bu olay nedeniyle cinayet suçlamasıyla yargılandı ve 15 yıl kürek cezasına çarptırıldı 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Cevat Şakir Kabaağaçlı neden sürgün edildi?

    Cevat Şakir Kabaağaçlı, "Halikarnas Balıkçısı" mahlasıyla tanınan yazar, üç farklı nedenden dolayı sürgün edilmiştir: 1. Babasının Ölümü: Babasının çiftlikte bir tartışma anında silahından çıkan kurşunla vurularak ölmesi üzerine cinayet iddiasıyla yargılanıp 15 yıl kürek cezasına çarptırılmıştır. 2. Yazıları Nedeniyle: Resimli Hafta dergisinin 13 Nisan 1925 tarihli sayısında yayımlanan "Hapishanede idama mahkum olanlar bile bile asılmaya nasıl giderler?" başlıklı yazısı yüzünden İstanbul İstiklal Mahkemesi tarafından "askeri isyana teşvik" suçundan suçlu bulunmuş ve Bodrum'a üç yıl kalebentlik cezası alarak sürgün edilmiştir. 3. İkinci Sürgün: Bodrum'da cezasını tamamladıktan sonra buradan ayrılamamış, Bodrum'a olan aşkı nedeniyle burada yaşamaya devam etmiştir.

    Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın gençliği nasıl geçti?

    Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın gençliği çeşitli ülkelerde geçen hareketli bir dönem oldu: Çocukluğu babasının elçi olarak bulunduğu Atina'da geçti. İlköğrenimini Büyükada'da, orta ve lise eğitimini ise Robert Kolej'inde tamamladı. Üniversite eğitimi için İngiltere'ye gönderildi ve Oxford Üniversitesi'nde Yakın Çağ Tarihi okudu. Gençlik yıllarında resimle de ilgilenen Kabaağaçlı, İtalya'da bir süre kalarak resim eğitimi aldı.

    Cevat Şakir Kabaağaçlı neden sürgün edildi?

    Cevat Şakir Kabaağaçlı, "Halikarnas Balıkçısı" takma adıyla tanınan yazar, üç kez sürgün edilmiştir: 1. İlk sürgün: Babasının çiftlikte bir tartışma anında silahından çıkan kurşunla vurularak ölmesi üzerine cinayet iddiasıyla yargılanıp 15 yıl kürek cezasına çarptırılması sonucu yedi yıl hapis yattıktan sonra verem hastalığından dolayı serbest bırakılmasının ardından İstanbul'a dönüp basın dünyasına girmesi ve yazdığı bir yazı nedeniyle 1925 yılında üç yıl kalebentlik cezası alarak Bodrum'a sürgün edilmiştir. 2. İkinci sürgün: 1947 yılında çocuklarının eğitimi için İzmir'e yerleştikten sonra, burada gazetelere yazı göndermesi ve turist rehberliği yapması nedeniyle 1955 yılına kadar İzmir'de sürgün hayatı yaşamıştır. 3. Son sürgün: 1966 yılında yazdığı "Bulamaç" adlı roman nedeniyle Bodrum'a tekrar sürgün edilmiştir.

    Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın hayatı kısaca?

    Cevat Şakir Kabaağaçlı (17 Nisan 1890 - 13 Ekim 1973), Halikarnas Balıkçısı mahlasıyla tanınan Türk yazar, gazeteci ve hikâyecidir. Hayatı kısaca: - Çocukluğu: Girit'te doğdu, babasının memuriyeti nedeniyle Atina ve Büyükada'da büyüdü. - Eğitim: Robert Koleji'ni bitirdi, Oxford Üniversitesi'nde tarih eğitimi aldı. - Kariyer: İngiltere'de denizcilik eğitimi almak isterken, ailesinin ısrarıyla gazeteciliğe yöneldi. - Sürgün: "Hapishanede idama mahkum olanlar bile bile asılmaya nasıl giderler?" başlıklı yazısı nedeniyle İstanbul İstiklal Mahkemesi tarafından üç yıl kalebentlik cezası alarak Bodrum'a sürgün edildi. - Bodrum Dönemi: Bodrum'da yaklaşık 25 yıl yaşadı, kentin antik dönemlerdeki adı olan Halikarnassos'tan esinlenerek "Halikarnas Balıkçısı" takma adını kullandı. - Son Dönemler: İkinci Dünya Savaşı sonrası İzmir'e yerleşti, "Demokrat İzmir" gazetesinde gazeteciliğe devam etti. - Ölüm: 13 Ekim 1973'te İzmir'de kemik kanserinden öldü, vasiyeti üzerine Bodrum'da toprağa verildi.