Çaykur'un büyümesinin başlıca nedenleri şunlardır: 1. Çay Üretiminin Yaygınlaşması: 1940'larda Türkiye'de çay tarımının yasal güvence altına alınması ve çay üretme çalışmalarının başarılı olması, çay üretiminin yaygınlaşmasını sağlamıştır. 2. Kamu İktisadi Teşekkülü Statüsü: 1983 yılında kamu iktisadi kuruluşu olarak kurulması ve daha sonra İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) statüsüne alınması, Çaykur'un büyümesini desteklemiştir. 3. Varlık Fonu'na Devir: 2017 yılında tüm hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi, kuruma finansal ve stratejik avantajlar sağlamıştır. 4. Ürün Çeşitliliği ve Kalite: Çaykur, siyah çay, yeşil çay, beyaz çay, organik çay gibi çeşitli çay türleri üreterek pazarını genişletmiş ve kalitesini korumuştur.