Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
ABD'de başkan ve başkan yardımcısı, her 4 yılda bir (1792 yılından başlayarak) Kasım ayının ilk pazartesi gününü izleyen salı gününde yapılan başkanlık seçimleriyle seçilir 13.
Seçim süreci şu şekilde gerçekleşir:
- Seçiciler Kurulu: Seçmenler, doğrudan başkan ve başkan yardımcısını seçmez; her eyaletten seçmenler, eyaletlerini Seçiciler Kurulu adı verilen bir kurultayda temsil edecek üyeleri seçer 123.
- Üye Sayısı: Her eyaletin Seçiciler Kurulu'ndaki üye sayısı, o eyaletin Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerinin toplamına eşittir 12.
- Seçim Sonucu: Seçiciler Kurulu, başkanlık seçimlerinden hemen sonra toplanır ve yapılan oylama sonucu ABD'nin başkanı belirlenir 12.
- Çoğunluk Sağlanamazsa: Hiçbir aday Seçiciler Kurulu'nun çoğunluğunu sağlayamazsa, başkanı ABD Temsilciler Meclisi seçer; her eyalet delegesi bir oya sahiptir 25.
- Görev Başlangıcı: Seçimi kazanan başkan ve başkan yardımcısı, seçimden sonraki ilk 20 Ocak günü öğle saatinde görevi devralır 15.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: