• Buradasın

    5395 ve 5275 sayılı kanun arasındaki fark nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    5395 ve 5275 sayılı kanunlar arasındaki temel farklar şunlardır:
    • 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu, çocuklar hakkında uygulanan adli kontrol ve sosyal inceleme raporlarını düzenler 1.
    • 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ise genel olarak hapis cezalarının ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin usul ve esasları belirler 34. Bu kanun, hükümlülerin hakları, güvenceleri, çalıştırılması, disiplin cezaları ve ceza infaz kurumlarının yönetimi gibi konuları kapsar 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    5395 sayılı kanun nedir?

    5395 sayılı kanun, Çocuk Koruma Kanunu'dur. Bu kanun, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin usul ve esasları düzenler. Kanunun kapsamı şu konuları içerir: - Çocukların bakımı ve eğitimi için alınacak tedbirler; - Çocuk mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkileri; - Çocukların yargılanma sürecinde özel ihtimam gösterilmesi.

    5275 sayılı kanun nedir?

    5275 sayılı kanun, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'dur. Bu kanunun amacı, ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. Kanunun bazı önemli maddeleri: - İnfazda temel ilke: Hükümlülerin ırk, dil, din, cinsiyet gibi hiçbir ayrım yapılmaksızın infaz edilmesi ve zalimane, insanlık dışı, aşağılayıcı davranışlarda bulunulmaması. - İnfazın temel amacı: Hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak ve hükümlünün yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek. - Hapis cezalarının infazı: Hükümlüler, güvenli bir biçimde ve kaçmalarını önleyecek tedbirler alınarak ceza infaz kurumlarında tutulurlar. - Disiplin cezaları: Kanunlarda gösterilen tutum, davranış ve eylemler için disiplin cezaları uygulanır ve bu cezalara karşı savunma ve itirazlar belirli mercilere yapılır.