• Buradasın

    213 sayılı vergi usul kanunu nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 4 Ocak 1961 tarihinde kabul edilmiş olup, genel bütçeye giren vergi, resim ve harçlar ile il özel idareleri ve belediyelere ait vergi, resim ve harçları düzenler 12.
    Kanunun bazı önemli maddeleri şunlardır:
    • Vergi Dairesi: Mükellefi tespit eden, vergi tarh eden, tahakkuk ettiren ve tahsil eden dairedir 3.
    • Vergi Sorumlusu: Verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir 3.
    • Vergi Alacağının Kalkması: Verginin ödenmesi, zamanaşımı veya terkin gibi sebeplerle vergi alacağının sona ermesini düzenler 4.
    • Vergi Cezaları: Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük gibi durumlarda uygulanacak cezaları belirler 4.
    Kanunun tam metnine mevzuat.gov.tr ve mevzuatname.com sitelerinden erişilebilir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    213 sayılı vergi usul kanunu'nda yapılan değişiklikler nelerdir?
    213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda yapılan bazı değişiklikler şunlardır: 1. İzaha Davet Süresi: İzaha davet edilenlerin izahta bulunma süresi 15 günden 30 güne çıkarılmıştır. 2. Sahte Belge Düzenleme Riski: Mükelleflerin sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu tespit edilirse, vergi incelemesine sevk edilecek ve mükellefiyet kayıtları terkin edilebilecektir. 3. Vergi Cezalarında İndirim: İkmalen, resen veya idarece tarh edilen vergilerde ve cezalarda indirim oranı %50 olarak belirlenmiştir. 4. Uzlaşmada Ceza İndirimi: Uzlaşmanın vaki olması halinde, üzerinde uzlaşılan verginin veya vergi farkının ve vergi ziyaı cezasının %75'i indirilecektir. 5. Kanun Yolundan Vazgeçme: Vergi/ceza ihbarnamesine karşı açılan davalarda, belirli şartlar altında verginin %60'ı ve vergi ziyaı cezasının %75'i tahakkuk edecektir.
    213 sayılı vergi usul kanunu'nda yapılan değişiklikler nelerdir?
    Vergi Usul Kanunu 359 maddesi değişti mi?
    Evet, Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesi değişti. Bu değişiklik, 8 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 7394 sayılı kanun ile yapıldı. Yapılan değişiklikler arasında: - Zincirleme suç hükmü: Vergi kaçakçılığı suçlarında, farklı takvim yıllarında işlenmiş olsalar bile tek bir ceza verilmesi ve bu cezanın Türk Ceza Kanunu'nun 43. maddesine göre artırılabilmesi sağlandı. - Etkin pişmanlık: Soruşturma veya kovuşturma aşamasında vergi cezalarının ödenmesi durumunda cezada indirim yapılması imkanı getirildi. - Hapis cezalarının üst sınırı: Sahte belge düzenleme ve kullanma suçunun üst sınırı 5 yıla, ibraz etmeme ve gizleme suçunun üst sınırı ise 8 yıla çıkarıldı.
    Vergi Usul Kanunu 359 maddesi değişti mi?
    Vergi Usul Kanunu 230 nedir?
    Vergi Usul Kanunu'nun 230. maddesi, faturanın şeklini düzenler ve faturada bulunması gereken bilgileri belirler. Bu maddeye göre faturada şu bilgiler yer almalıdır: 1. Düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası. 2. Faturayı düzenleyenin adı, ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası. 3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası. 4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı. 5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası (malın taşınması veya taşıttırılması halinde). Bu bilgilerin eksik olması durumunda fatura hiç düzenlenmemiş sayılır.
    Vergi Usul Kanunu 230 nedir?
    Vergi Usul Kanunu 11 maddesi nedir?
    Vergi Usul Kanunu'nun 11. maddesi, "Vergi Kesenlerin Sorumluluğu" başlığını taşır ve şu hükümleri içerir: 1. Vergi Kesenlerin Sorumluluğu: Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar. 2. Müteselsil Sorumluluk: Mal alım ve satımı ile hizmet ifası dolayısıyla vergi kesintisi yapmak zorunda olanların bu yükümlülükleri yerine getirmemeleri halinde, verginin ödenmesinden alım satıma taraf olanlar, hizmetten yararlananlar ve aralarında doğrudan veya dolaylı ilişkide bulunduğu tespit olunanlar müteselsilen sorumludurlar. 3. İstisnalar: Üçüncü fıkrada belirtilen müteselsil sorumluluk, mal üreten çiftçiler ile nihai tüketiciler için söz konusu değildir. 4. Usul ve Esasların Belirlenmesi: Müteselsil sorumluluğun şartları, sınırları ve bu konuya ilişkin usul ve esaslar Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından belirlenir.
    Vergi Usul Kanunu 11 maddesi nedir?
    Türk Ticaret Kanunu mu vergi usul kanunu mu?
    Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu farklı kanunlardır. Türk Ticaret Kanunu, ticari işletmeleri, tacirleri, ticari işlemleri ve diğer ticari konuları düzenler. Vergi Usul Kanunu ise defter tutma, kayıt zamanı, vergi matrahının tespiti ve mali tabloların hazırlanması gibi vergi ile ilgili konuları düzenler.
    Türk Ticaret Kanunu mu vergi usul kanunu mu?
    Vergi Usul Kanunu 135 ve 136 maddeleri nelerdir?
    Vergi Usul Kanunu'nun 135. ve 136. maddeleri şu şekildedir: 135. Madde: Vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. 136. Madde: Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, yanlarında memuriyet sıfatlarını ve inceleme yetkisini gösteren fotoğraflı resmi bir vesika bulundururlar ve gittikleri yerde işe başlamadan evvel bu vesikayı ilgililere gösterirler.
    Vergi Usul Kanunu 135 ve 136 maddeleri nelerdir?
    213 sayılı VUK 359 ve 353 1 maddeleri uyarınca özel usulsüzlük cezasına muhatap olmuştur ne demek?
    213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 359 ve 353/1 maddeleri uyarınca özel usulsüzlük cezasına muhatap olmak, vergi mevzuatına göre iki farklı durumu ifade edebilir: 1. VUK 359 maddesi: Bu madde kapsamında, defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya kullananlar kaçakçılık suçunu işlemiş sayılır. 2. VUK 353/1 maddesi: Bu madde, fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmemesi veya gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi durumunda özel usulsüzlük cezası öngörür.
    213 sayılı VUK 359 ve 353 1 maddeleri uyarınca özel usulsüzlük cezasına muhatap olmuştur ne demek?