• Buradasın

    112'ye asılsız ihbarda bulunmanın cezası nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    2025 yılı itibarıyla, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne asılsız ihbarda bulunmanın cezası şu şekildedir:
    • İlk ihlal: İl valilikleri tarafından 1.500 TL idari para cezası 345.
    • Tekerrür (bir yıl içinde tekrarlama): Ceza 3.000 TL'ye yükselir 4.
    • Ciddi asılsız ihbar (ekiplerin sahaya yönlendirilmesi): 15.000 TL idari para cezası 345.
    • Bir yıl içinde ikinci ciddi asılsız ihbar: Ceza 30.000 TL'ye kadar çıkar 4.
    Bu cezalar, 30 Mart 2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 42/A maddesine göre belirlenmiştir 245.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    112'ye ihbar edince ne olur?

    112'ye ihbarda bulunmanın sonuçlarına dair bazı bilgiler şu şekildedir: Asılsız ihbar. İhbarın iletilmesi. 112'ye ihbarda bulunurken, çağrı karşılayıcının durumun aciliyetine dair değerlendirme yapabilmesi için ilk mesaja mümkün olduğunca fazla bilgi (konum veya açık adres, acil durumun ne olduğu, detaylı bilgi) eklenmesi önerilir.

    İhbarda bulunmak suç mu?

    İhbarda bulunmak suç değildir. Aksine, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 278. maddesi uyarınca, herhangi bir suç olgusunun gerçekleştiğini öğrenen kişinin durumu yetkili makamlara bildirmesi bir yükümlülüktür. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 158. maddesi ise ihbar veya şikayetin nasıl ve nereye yapılacağını düzenler. Ancak, ihbarın soyut ve genel nitelikte olması veya ihbar edilen fiilin suç oluşturmadığının açıkça anlaşılması durumunda soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilir.

    112'yi gereksiz yere aramak suç mu?

    Evet, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni gereksiz yere aramak suçtur. 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği'nin 23. maddesi ikinci fıkrasına göre, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni gereksiz meşgul etmek "kabahat" olarak düzenlenmiştir. Ayrıca, TBMM'de kabul edilen ve 2025 yılında yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 112 hattını meşgul eden veya asılsız ihbarda bulunan kişilere ilk seferde il valilikleri tarafından 1.500 TL idari para cezası uygulanacaktır.