• Buradasın

    Otlatma kapasitesi neye göre belirlenir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Otlatma kapasitesi, belirli bir alanda uzun yıllar boyunca bitki örtüsüne, toprak, su ve diğer tabii kaynaklara zarar vermeden otlatılabilecek hayvan sayısını ifade eder 25.
    Otlatma kapasitesini belirleyen bazı faktörler şunlardır:
    • Merayı oluşturan bitkilerin yapısı ve karışımı 5;
    • Bitki örtüsünün sıklığı 5;
    • Yağış miktarı 5;
    • Otlayan hayvanın türü 5;
    • Otlatma süresi 5;
    • Bakım ve gübreleme 5.
    Ayrıca, otlatma kapasitesi belirlenirken üretilen yem miktarına, otlatılan hayvanlarda ve çeşitli ortam faktörlerine göre farklı yöntemler de kullanılabilir 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    1 koyun için kaç m2 alan gerekir?

    Ağıllarda her koyun için kuzusu da dikkate alınarak 1,25 - 1,5 m² taban alanı gereklidir. Koçlar için 1,5 - 2,0 m², toklular için ise 0,8 - 1,0 m² taban alanı hesaplanmalıdır. Ayrıca, sürüde doğum yapacak her 10 baş koyun için hayvan başına 2,5 m² alan düşecek şekilde doğum bölmesi planlanmalıdır. Ağıl genişliği en fazla 12 metre olmalı, uzunluk ise barındırılacak hayvan sayısına göre arttırılabilir.

    1 dönümden kaç ton yem çıkar?

    1 dönümden kaç ton yem çıkacağı, yetiştirilen yem bitkisine ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişir. Yonca: 1 dönümden ortalama 1-3 ton yeşil yonca veya 300-800 kg kuru yonca çıkarılabilir. Buğday: Kaliteli tohum, gübreleme ve sulama faaliyetleri yeterli olduğunda 1 dönüm tarladan 750 kg'a kadar buğday hasat edilebilir. Yulaf için ise 1 dönümden yaklaşık 400 kg dane verimi alınabilir. Bu değerler, ortalama verim değerleridir ve gerçek verim, yerel koşullara göre değişiklik gösterebilir.

    Otlak nedir?

    Otlak, hayvanların otlamasına uygun, genellikle bu işe ayrılmış yerdir. Ayrıca, otlak kelimesinin diğer anlamları şunlardır: salmalık; yaylak; mera. Argoda ise otlak, para verilmeksizin yatılan, yemek yenilen yer anlamında kullanılır.