Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kirazdan çelik almak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir:
- Çelik Seçimi: Sağlıklı ve bir yıldan yaşlı bir kiraz dalı seçilmelidir 2. Dalın altından 3 boğum sayılarak, 3. ve 4. boğumun arasından eğimli bir şekilde kesim yapılmalıdır 2.
- Yaprakların Kesilmesi: Çelik üzerindeki yapraklar, su ihtiyacını köklerine yönlendirebilmek için çok dipten kesilmeden çıkarılmalıdır 23.
- Çeliklerin Ayılması: Dal, 20-25 cm uzunluğunda parçalara ayrılmalıdır 2.
- Hormonlama: Çeliklerin alt kısmı, köklendirme tozuna batırılmalıdır 12.
- Dikim: Çelikler, torf, toprak ve kum karışımlı yumuşak bir saksıya dikilmelidir 2. Dikim derinliği 1 parmak olmalıdır 2.
- Bakım: Çeliklerin bulunduğu saksının içi, iyi aydınlatılmış bir yerde tutulmalı, ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır 1. Toprağın nemli kalması sağlanmalıdır 2.
Köklenme süreci genellikle 4-5 haftayı bulur ve çelikler, bahara kadar bu saksıda kaldıktan sonra daha büyük bir saksıya alınabilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: